Ukrainan ensimmäinen sotarikosoikeudenkäynti alkoi – venäläissotilaan epäillään kylmäverisesti tappaneen polkupyöräilevän siviilin

Ukrainan sota

Ukrainassa alkoi perjantaina ensimmäinen sotarikosoikeudenkäynti, jossa 21-vuotiasta venäläissotilasta syytetään 62-vuotiaan siviiliin kylmäverisestä tappamisesta.

Oikeudenkäynti aloitettiin perjantaina alustavalla kuulemisella, jossa sotilas muun muassa vahvisti kuuluvansa Venäjän asevoimiin. Syyttäjän aloituspuheenvuorossa todettiin, että syytetyn epäillään tappaneen polkupyörällä liikkuneen miehen Sumyn alueella helmikuun lopussa.

Syytetyn yksikkö oli perääntymässä sen jälkeen, kun se oli joutunut ukrainalaisten hyökkäyksen kohteeksi. Matkalla he näkivät puhelimeen puhuvan miehen, jonka syytetyn epäillään tappaneen ampumalla tätä auton ikkunasta useita kertoja päähän.

Veriteon motiivina epäillään olleen se, että sotilaat pelkäsivät miehen kertovan heidän liikkeistään ukrainalaisille.

Syytetty saa myöhemmin kertoa, kiistääkö hän syytteen. Oikeus jatkaa istuntoaan ensi viikolla.

Valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktovan mukaan mies voi saada jopa elinkautisen tuomion teostaan.

Vaikka Itä-Ukrainan taistelut raivoavat kiivaina, maan pääkaupungissa Kiovassa oloja yritetään palauttaa lähemmäs normaalia. Ulkonaliikkumiskieltoa lyhennetään niin, että se alkaa sunnuntaista lähtien tuntia myöhemmin, iltayhdeltätoista, ja kestää aamuviiteen, kertoivat viranomaiset.

Myös kaupungin julkinen liikenne toimii maanantaista lähtien pitempään illalla.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kehotti kaupunkilaisia kuitenkin pysymään edelleen tarkkoina ja noudattamaan ulkonaliikkumiskieltoja, koska raketti-iskujen vaara on edelleen olemassa.

Yhdysvaltojen apupaketti Ukrainalle on viivästynyt vain yhden senaattorin vastustuksen vuoksi, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. 38 miljardin euron apupaketin nopea läpimeno vaatisi kaikkien senaattorien tuen.

Kentuckylainen republikaanisenaattori Rand Paul on vastustanut pakettia ja vaatinut, että menoja valvomaan asetetaan viranomainen. Paul on aiemminkin vastustanut Yhdysvaltojen ulkomaista apua.

Apupakettia Ukrainalle ovat muuten puoltaneet laajasti sekä demokraatit että republikaanit.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan sanoi epäilevänsä Ukrainan motiiveja liittyä Euroopan unioniin samaan aikaan, kun Ukraina toisaalta hänen mukaansa sanoo olevansa valmis pysymään sitoutumattomana ulkopolitiikassaan.

Tadzhikistanissa toimittajille puhuneen Lavrovin mukaan Ukrainan motiivit unioniin liittymiseksi eivät ole harmittomia.

Ukraina on myöntynyt siihen, ettei se pääse liittymään sotilasliitto Natoon, mutta on useasti sanonut haluavansa yhä EU:n jäseneksi.