Tutkijat: Yllätyshavainto umpilisäkkeen poistosta
Umpilisäkkeen poistoleikkauksen hoitotulokset eivät huonone, vaikka leikkaus tehtäisiin vasta 24 tuntia sairaalaan tulosta. Suomalaistutkijoiden havainto koskee potilaita, joiden umpilisäkkeet eivät olleet vielä puhjenneet.
Asiasta kertoo Suomalainen Lääkäriseura Duodecim.
Lancet lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 1 800 aikuista umpilisäkepotilasta kahdesta eri suomalaissairaalasta. Puolet potilaista satunnaistettiin umpilisäkkeen poistoleikkaukseen 8 tunnin sisällä ja puolet 24 tunnin sisällä.
Duodecim kertoo, että ennen leikkausta tehtyjen arvioiden perusteella yhdenkään potilaan umpilisäke ei ollut puhjennut. Leikkauksen aikana umpilisäkkeen todettiin kuitenkin puhjenneen 8 prosentilla potilaista, jotka leikattiin kahdeksan tunnin sisällä, ja 9 prosentilla vuorokauden sisällä leikatuista.
Ero on niin pieni, ettei se käytännössä vaikuta ennusteeseen. Eroja ei myöskään ollut komplikaatioiden määrässä 30 päivän sisällä leikkauksesta.
Tutkimuksen mukaan kyseisessä potilasryhmässä umpilisäkkeet eivät siis puhkea sen todennäköisemmin, vaikka leikkaus tehtäisiin vasta 24 tunnin kuluttua umpilisäketulehduksen toteamisesta.
Tieto voi auttaa suunnittelemaan leikkauksia entistä paremmin. Esimerkiksi yölliset leikkaukset voitaisiin useimmiten siirtää aamulle.
Duodecimin Terveyskirjaston mukaan umpilisäkkeen tulehdus on etenevä tila, joka voi hoidon viipyessä johtaa umpilisäkkeen puhkeamiseen ja vakavaan vatsakalvontulehdukseen.
Tyypillinen umpilisäkkeen tulehdus alkaa epämääräisenä vatsakipuna, joka muutamien tuntien aikana paikallistuu oikealle alavatsalle. Kipu usein pahenee yskiessä ja tavallisesti hiljalleen voimistuu. Usein esiintyy pahoinvointia ja oksennuksia, joskus ripulia ja kuumetta.
Suomessa tehdään vuosittain 10 000 umpilisäkkeen poistoa tulehduksen tai sen epäilyn vuoksi. Seitsemän ihmistä sadasta sairastuu elämänsä aikana umpilisäketulehdukseen. Umpilisäke voi tulehtua missä iässä tahansa, mutta yleisimmin 10–30-vuotiailla.