Turkki uskoo Ukrainan viljanviennin kiihtyvän nopeasti – ensimmäistä viljalaivaa odotettiin Istanbuliin

Medvedevin sosiaalisen median tilillä kyseenalaistettiin ex-neuvostotasavaltojen itsenäisyys, Medvedevin avustajan mukaan tili oli hakkeroitu
Ukrainan sota

Turkin mukaan viljanvienti Ukrainasta tulee kiihtymään nopeasti. Turkkilaisviranomaiset sanoivat tiistaina uskovansa, että Etelä-Ukrainan satamista lähtee kohta viljalaivoja päivittäin.

Ensimmäisen Ukrainasta sodan aikana lähteneen viljalaivan odotettiin saapuvan Istanbuliin keskiviikon vastaisena yönä.

Sierra Leonen lipun alla purjehtiva Razoni-niminen alus lähti Odessasta maanantaina. Liki 200 metriä pitkän aluksen 26 000 tonnin maissilastin määränpää on Libanon.

Laivalle valmisteltiin erityinen merikäytävä, jolta Ukrainan armeija raivasi pois merimiinat. Tulevien kuljetusten on määrä kulkea samaa reittiä.

Ukraina oli ennen Venäjän hyökkäystä maailman suurimpia viljanviejiä. Viennin tyrehtymisen on pelätty aiheuttavan ruokapulaa ja nälänhätää etenkin köyhissä maissa.

Venäjän ex-presidentin Dmitri Medvedevin sosiaalisen median tilillä julkaistiin tiistaina päivitys, jossa Medvedev muun muassa kyseenalaisti Neuvostoliittoon kuuluneiden maiden nykyisen itsenäisyyden. Medvedevin avustajan mukaan päivitys oli hakkerien tekemä.

Suositulla VKontakte -sivulla ilmestyneessä päivityksessä kutsuttiin Kazakstania ”keinotekoiseksi valtioksi, joka on syyllistynyt kansanmurhaan venäläisväestöä vastaan”. Samoin Kaukasuksella sijaitsevaa Georgiaa ei tekstin mukaan ollut edes olemassa ennen kuin siitä tuli osa Venäjän imperiumia 1800-luvulla.

Viesti poistettiin pian sen julkaisemisen jälkeen. Medvedevin avustajan Oleg Osipovin mukaan VKontakte ja viranomaiset ovat jo aloittaneet hakkerin jäljittämisen.

Medvedev toimii nykyisin Venäjän kansallisen turvallisuusneuvoston varajohtajana. Hän oli Venäjän presidenttinä yhden kauden vuosina 2008–2012.