Tuomas Kettunen avasi puheenjohtajapelin – "Haluan keskustan takaisin suurimmaksi puolueeksi"
Kansanedustaja Tuomas Kettunen, 36, ilmoittautui ensimmäisenä keskustan puheenjohtajakisaan.
Hän asettaa tavoitteekseen sen, että keskustan seuraavasta johtajasta katsellaan pääministeriä vuoden 2027 eduskuntavaaleissa.
– Haluan keskustan takaisin maan suurimmaksi puolueeksi. Sen varassa on koko maan tasa-arvoinen kehittäminen, Kettunen sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.
– Olen saanut lukuisia yhteydenottoja ympäri Suomen. Linjastani pidetään, se on keskellä, se on selkeä, hän jatkaa.
Kettunen toivoo keskustalle hyvähenkistä puheenjohtajakisaa, ja kutsuu muitakin mukaan.
– Tämä ulostuloni toimikoon herättäjänä muille pohtiville. Haluan, että käymme asianmukaisen kisan, jonka lopputuloksena puolueemme linja tulee selkeäksi jokaiselle suomalaiselle.
Kettunen sanoo olevansa ”tavallinen suomalainen mies tavallisesta perheestä”. Hän nousi eduskuntaan varasijalta Oulun vaalipiiristä marraskuussa 2019, kansanedustaja Antti Rantakankaan menehdyttyä. Viime eduskuntavaaleissa Kettunen oli vaalipiirin eniten ääniä saanut keskustalainen.
– Kainuun kasvatti Kuhmon kaupungista, maitoauton kuljettaja, rekkamies, maaseutusihteeri ja puolitotinen torvensoittaja, puheenjohtajaehdokas kuvailee itseään.
En ole oikealla, en vasemmalla, en konservatiivi, en liberaali.
Tuomas Kettunen
Kettunen uskoo keskustan kannatuksen nousevan sillä, että puolue rakentaa koko Suomea.
– Tulen tekemään myös kaikkeni, että nykyhallituksen puolen Suomen politiikkaan tulee muutos. Tällä hetkellä Suomi on jaettu voittajiin ja häviäjiin, hän näkee.
– Itä- ja Pohjois-Suomi on laitettu häviäjien puolelle. Keskusta on ainoa puolue, joka yrittää saada tähän muutosta ja herätellä Orpon–Purran-hallitusta politiikkansa epäoikeudenmukaisuudesta.
Kettunen uskoo keskustan kannatusalhon johtuvan pitkään kestäneistä hallitusvastuista. Hän kertoo saaneensa viestiä, että viime kaudella keskustan ei olisi pitänyt lähteä hallitukseen.
– Mutta nyt olemme lähteneet uuteen nousuun. Keskustan vaihtoehto puhuttelee ihmisiä, keskusta kiinnostaa turuilla ja toreilla. Sen myötä lähden tuomaan myös omaa vaihtoehtoani ja kirkastamaan keskustan linjaa.
Kettunen kuvailee itseään määrätietoiseksi ja periaatteelliseksi poliitikoksi. Hän sanoo, että tämä nähtiin esimerkiksi viime vaalikaudella, kun hän äänesti EU:n elvytyspakettia vastaan.
– Pidin pääni. Suomen kohtalonkysymyksissä ja keskustan kannalta tärkeissä asioissa tulen aina toimimaan samalla tavalla.
Kettunen on kuullut itseään kutsuttavan maakuntien konservatiiviksi. Hän kuitenkin kertoo, ettei tunnista itseään viittauksesta.
– En ole oikealla, en vasemmalla, en konservatiivi, en liberaali. Olen keskellä.
Kettunen korostaa maltillista keskilinjan politiikkaa, jolla ”tämä maa on mennyt aina eteenpäin”.
Hän sanoo kaupungin ja maaseudun vastakkainasettelua turhaksi, koska kumpikaan ei pärjää ilman toista. Kettunen ei myöskään ryhdy lihansyöjien puolelle kasvissyöjiä vastaan.
– Kun totuus on, että on ihan sama mitä syöt sekasyöjänä, kasvissyöjänä tai vegaanina, kunhan syöt suomalaista ruokaa.
Erityisen huolissaan Kettunen on oikeisto-vasemmisto-jaottelun repivyydestä. Hän uskoo, että ihmiset alkavat väsyä vastakkainasetteluun politiikassa ja työmarkkinoilla.
– Hallituksen sanelupolitiikka ja punavihreiden ei, ei, ei -linja eivät vie tätä maata eteenpäin.
– Suomi tarvitsee vahvaa keskustaa, joka nousee riitelyn yläpuolelle, toimii jakautuvan kansan yhdentymisen puolesta, palauttaa Suomeen sopimisen kulttuurin ja lopettaa alati kärjistyvän riitelyn, Kettunen sanoo.
Hän kutsuu ihmisiä mukaan puheenjohtajakampanjaansa.
– Ihan jokainen suomalainen on minulle yhtä tärkeä ja jokaisen suomalaisen tuki samanarvoinen. Minulle ei ole väliä, onko ihminen keskustan jäsen vai ei. Tärkeintä on, että hän haluaa lopun Suomen jakautumiselle ja haluaa maltillista ja rakentavaa politiikan suuntaa, Kettunen kertoo.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ei hae jatkokautta, ja hänen seuraajansa valitaan 14.–16. kesäkuuta Jyväskylässä pidettävässä puoluekokouksessa.