Tullin pääjohtajaa ollaan siirtämässä "kansainvälisiin erikoistehtäviin"

Skandaalista toiseen rämpineen Hartikaisen siirtoa perustellaan kokemuksella
Tulli

Riitojen ja epäselvyyksien kierre Tullissa on saamassa yhden päätepisteensä.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki kertoo STT:lle, että ministeriö valmistelee Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen siirtoa kansainvälisiin tehtäviin ulkoministeriön ja Hartikaisen kanssa.

Hetemäen mukaan Hartikaista ollaan ehdottamassa erityistehtäviin, koska hänellä on pitkä kokemus kansainvälisistä erityistehtävistä. Hetemäki ei täsmennä, mistä tehtävistä voisi olla kyse. Hän kertoo sähköpostitse, että asia on yhä keskeneräinen.

Iltalehti uutisoi aiemmin, että ministeriö on ehdottanut Hartikaiselle jo useita tehtäviä. Virkamies voidaan siirtää enintään kahden vuoden ajaksi valtioneuvoston käytettäväksi, kun siihen on valtion tehtävien hoitamisen kannalta perusteltu syy.

Hartikainen on ollut toistuvasti otsikoissa. Vain kaksi päivää sitten apulaisoikeusasiamies katsoi päätöksessään, että Hartikainen on menetellyt hallintolain vastaisesti.

Kyse oli Tullin johtoryhmän kokouksesta, jossa käsiteltiin määrärahan kohdentamista viinarallivalvontaan ja tehtävien täyttämistä tälle vuodelle.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Hartikainen oli esteellinen ja tämän olisi pitänyt poistua kokouksesta. Hartikaisen puoliso oli määräaikaisessa virkasuhteessa, johon kokous epäsuorasti liittyi.

Hartikainen jääväsi itsensä kokouksessa, mutta ei poistunut asian käsittelyn ajaksi.

Aiemmin epäiltiin, että Hartikainen olisi hankkinut tietoa alaisensa sähköpostikirjeenvaihdosta. Syyttäjä kuitenkin päätti, ettei nosta syytteitä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja viestintäsalaisuuden loukkauksesta. Perusteena oli, ettei asiasta ollut näyttöä.

Tullin ristiriidat nousivat otsikoihin kunnolla toissa vuoden syksyllä, kun Hartikainen arvosteli julkisesti Tullin henkilöstöpäällikön ja syytti tätä vaimonsa syrjinnästä työnhaussa.

Hartikainen sai toiminnastaan vakavan huomautuksen silloiselta sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd.).

Hartikainen ei ole kommentoinut siirtoaan STT:lle. Helsingin Sanomille Hartikainen kertoi harkitsevansa pääjohtajan tehtävän jättämistä.