Tukkivatko innokkaat auttajat tiet ja hotellit?

Ukrainan avustaminen

Ukrainan ja Puolan välinen raja johtaa suoraan Euroopan unioniin. Raja on auki, ja ukrainalaisia on mahdollista tuoda Euroopan halki aina Suomeen saakka.

Tilanne on siis logistisesti katsottuna nyt täysin erilainen kuin mihin muiden viime vuosikymmenten sotien aikana on totuttu. Ukrainan rajalle asti avoin reitti on saanut ennätysmäärän suomalaisia ja Suomessa asuvia ukrainalaisia toimimaan.

Vähintäänkin kymmeniä eri retkikuntia on organisoitunut viime päivinä sosiaalisen median ryhmissä. Ukrainan rajan suuntaan on jo lähtenyt useita busseja ja pikkubusseja. Ainakin kymmeniä kuljetuksia valmistellaan parhaillaan.

Suomesta Ukrainan rajalle kuljetetaan hyödylliseksi arveltua tavaraa. Paluukyytiin otetaan kotimatkan varrella oleviin paikkoihin tai aina Suomeen asti mieliviä.

Suomen ukrainalaisten ja heidän kontaktiensa nopeasti kasvava verkosto on ollut erityisen tehokas tavarakuljetusten organisoimisessa. Ukrainalaiset ja suomalaiset ovat järjestäneet tavarakeräyksiä ympäri maata. Kuskeja on etsitty sosiaalisen median kautta, ja heitä on löytynyt suhteellisen helposti. Toiminta alkoi välittömästi Venäjän hyökkäystä seuranneina päivinä.

Helsingissä tavaraa kerätään ja lajitellaan esimerkiksi Suvilahden Kattilahallissa. Tavaraa on paikalla jo rekkalasteittain ja lisää saapuu koko ajan.

Suomesta on lähdössä Ukrainaan myös sotilaiden tarvitsemiin tarvikkeisiin keskittyvä kuljetus. Ukrainalaisille on tarkoitus viedä esimerkiksi luotiliivejä, kypäriä ja drone-pienoiskoptereita. Talvivaatteita, maihareita ja vastaavaa otetaan myös samaan kyytiin. Sotilaille on viety Suomesta varustusta jo aiemminkin.

Yksityisten toimijoiden organisoitumista sosiaalisen median voimalla on myös kritisoitu. Virallisten isojen avustusjärjestöjen kuten Punaisen Ristin tai Unicefin toimintaa pidetään yksityisiä toimijoita tehokkaampana. Yksityisten toimijoiden pelätään aiheuttavan rajan tuntumassa tarpeetonta ruuhkaa ja kuluttavan paikallisia resursseja, esimerkiksi hotellien petipaikkoja.

Yksityiset toimijat puolestaan perustelevat aktiivisuuttaan nopeudella, ketteryydellä ja joustavuudella.