Tukala helle saa somen kiehumaan
Epämiellyttävä ulkoilman lämpötila lisää vihapuheen määrää viestipalvelu Twitterissä, käy ilmi The Lancet -tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta.
Yhdysvalloissa kerätyn tutkimusaineiston mukaan vihapuhe yleistyy, kun lämpötila nousee yli 30 asteen.
Tutkimuksesta uutisoi aikakauslehti The Time.
Selvitystä varten kerättiin yli neljä miljardia tviittiä. Kaikkein siisteintä sosiaalisen median keskustelu oli lämpötilan pysyessä 15–18 asteen välillä.
Vaikka vihapuhe oli yleisintä yli 30 asteen lämpötilassa, myös alle 12 asteen lämpötila lisäsi aggressiivista viestittelyä.
Tutkijat seuloivat tekoälyn avulla verkkokeskustelusta kirjoituksia, jotka sisälsivät uskontoon, etnisyyteen, kansallisuuteen, rotuun, ihonväriin, syntyperään ja sukupuoleen kohdistuvia hyökkäyksiä tai halventavia ilmauksia.
Tutkimusiaineistoa kerättiin kuuden vuoden ajan toukokuusta 2014 toukokuuhun 2020.
Tekoälyn luokittelun mukaan noin kaksi prosenttia Twitter-viesteistä sisälsi vihapuheen elementtejä.
Mikään tietty alue tai kaupunki ei kuitenkaan noussut esiin, kun vihapuheviestien maantieteellistä jakaumaa tarkasteltiin.
Tutkijat kertovat, että ainut selkeä muuttuja liittyi ulkoilman lämpötilaan.
– Jopa korkean tulotason alueilla, missä ihmisillä on varaa ilmastointiin ja muihin lämpötilaan liittyviin ratkaisuihin, havaitsimme vihapuheen yleistyvän erittäin kuumina päivinä, tutkija Anders Levermann kertoo tutkimustiedotteessa.
Euronewsin mukaan lämpötilojen ja vihapuheen korrelaatiota on havaittu myös eurooppalaisissa tutkimuksissa.
Eräässä tutkimuksessa aineistoksi kerättiin 10 miljoonaa rasistista tviittiä vuosilta 2012–2018.
Julkaisujen yksityiskohtaisempi erittely osoitti, että 5–11 lämpöasteen vallitessa rasististen tviittien määrä oli vähäisin.
Kyseisen tutkimuksen tehneet tiedemiehet ennustavatkin IOPscience-tiedejulkaisussa, että ilmaston lämpeneminen lisää tulevaisuudessa rasististen loukkausten määrää verkossa.