Transmiehiä jää ilman tärkeitä seuloja – "tulisi tarjota ihmisten elinten perusteella"

Terveys

Kutsut syöpäseulontoihin eivät tavoita transmiehiä, vaikka he olisivat riskissä sairastua kohdunkaula- ja rintasyöpään.

Seulontoja tulisikin tarjota ihmisten elinten ja niihin liittyvän syöpäriskin, ei juridisen sukupuolen perusteella, vaativat kehittämispäällikkö Veli-Matti Partanen ja tutkija Maija Vahteristo Suomen Syöpärekisteristä. 

– Transmiehet eli sukupuoltaan mieheksi korjanneet voivat yhä sairastua kohdunkaula- ja rintasyöpään; heidän riskinsä sairastua esimerkiksi kohdunkaulan syöpään säilyy ennallaan, jos sukupuolenkorjausprosessin osana ei ole tehty kohdunpoistoa, Partanen kertoo.

Tällä hetkellä transsukupuolisten hoitoa koskevassa suosituksessa on ohjeistettu transmiehiä osallistumaan kohdunkaulasyövän seulontoihin, jos heidän kohtuaan ei ole poistettu.

– Vastuuta ei pitäisi kuitenkaan vierittää vain ihmisille, Partanen jatkaa.

Ongelmana on väestötietojärjestelmään perustuvan kutsumenettelyn kankeus.

Rintasyöpäseulontaan kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein ja kohdunkaulasyövän seulontaan 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Kutsut lähetetään henkilötunnuksen perusteella, joten ne tavoittavat ainoastaan juridiselta sukupuoleltaan naiset.

Suomen Syöpärekisterin asiantuntijat vaativatkin blogissaan, että translain uudistamisen yhteydessä on selvitettävä tarkoin, miten myös transmiehet saisivat asianmukaisesti kutsuja seulontoihin.