Tieto odotetusta adoptiopojasta lohdutti Tuomo Puumalaa, kun vaalijännitys kääntyi suureksi pettymykseksi
Vaali-iltana iski pettymys, suru ja hetkellinen shokki, kuvailee eduskunnasta kevään vaaleissa rannalle jäänyt kokkolalainen Tuomo Puumala.
– Putoaminen oli yllätys, vaikka ainahan sitä vaaleissa pitää varautua. Minulla oli tunne, että olin hoitanut hommat hyvin eduskunnassa, Puumala muistelee.
Tunnelmat olivat kuitenkin ristiriitaiset. Puumalalla oli paljon ajateltavaa henkilökohtaisessa elämässä, sillä kesken hektisen vaalikiertueen oli tullut kauan odotettu iloinen uutinen. Hän saisi puolisonsa Päivi Tiittasen kanssa adoptiopojan Kolumbiasta.
– Tieto pojasta pisti asioita perspektiiviin.
Vaalien jälkeen ohjelmassa oli tunteikas reissu Kolumbiaan.
Kaiken adoptioruljanssin hoitamisen lisäksi toisella puolella maailmaa ehti myös miettiä tulevaisuutta. Puumala pohti useita vaihtoehtoja, kuten uran tekemistä yksityisellä sektorilla.
Pian eteen avautui kuitenkin valtiosihteerin paikka tiede- ja kulttuuriministerin esikunnassa.
– Valtiosihteereistä käytiin julkisuudessa negatiivista keskustelua, mutta en seurannut sitä. Ajattelin, että olen nyt työnhakijan roolissa, Puumala kertoo.
Mies pitää uudesta työstään. Se kattaa oikeastaan kaikki ne keskeiset politiikkalohkot, joista hän kerrytti eduskunnassa kokemusta.
– Tähän osuivat kaikki intohimon asiat todella hyvin, mutta näkökulma on muuttunut. Tämä on nyt operatiivista työtä. Olen kädet savessa, kun eduskunnassa työ oli hieman enemmän strategista.
Puumala ennätti vaikuttaa eduskunnassa kolme kautta. Se on pitkä aika, kun ottaa huomioon, että Puumala on nyt 37-vuotias.
Vuonna 2007 silloinen keskustanuorten puheenjohtaja valittiin kuopuksena eduskuntaan. Erityisen lahjakkaana puhujana pidetty Puumala raivasi nopeasti tiensä keskustan ykkösketjuun aina varapuheenjohtajaksi saakka. Vuonna 2012 hän pyrki keskustan puheenjohtajaksi, mutta tuolloin kisan vei Juha Sipilä.
Viime kaudella Puumala johti sivistysvaliokuntaa. Paikalla oli ollut viimeksi keskustalainen sota-aikana.
Oma paikka politiikassa tuntui löytyneen. Ehkä siksi Puumalan putoaminen tuli myös monelle politiikan seuraajalle yllätyksenä.
– Moni sanoi minulle vaalikentillä, että sinähän olet varma läpimenijä. Ehkä minulta jäi saamatta ääniä sen takia, hän pohtii.
Puumala ei halua kuitenkaan ylitulkita vaalitulosta.
– Sain kuitenkin 5100 ääntä ja suurin osa äänistä tuli Keski-Pohjanmaalta. Olemme Suomen pienin maakunta, joten edelleen aika moni antoi minulle ainoan äänensä.
Puumala on analysoinut vaalitulokset syitä.
Ensinnäkin perussuomalaiset menestyivät maakunnassa, ja puolueen ehdokas samasta kunnasta keräsi huimat 13 000 ääntä. Toiseksi vihreätkin nousivat. Saman tuttavapiirin vihreä ehdokas kerästi 1 500 ääntä, kun aiemmin vihreiden koko lista ei ole saanut sen vertaa edes yhteensä.
– Pienillä alueilla vaaleissa on kyse tyypeistä. Tämä on nollasummapeliä.
Tulevaisuudesta mies ei vielä tiedä. Eduskuntaan uudelleen pyrkiminen on mahdollista, ja Puumala haluaa pitää kaikki ovet avoinna.
Vaalien jälkeen hän on saanut todella paljon kannustavia yhteydenottoja – runsaasti myös sellaisilta ihmisiltä, joilta hän ei olisi ihan heti uskonut.
Putoaminen otti koville, mutta aurinko on edelleen noussut joka päivä.
– Minulla menee nyt hyvin, olen isossa kuvassa onnellinen. Ajattelen, että asioilla on tapana järjestyä. Jos eteeni ei olisi tullut nyt tällaista, olisi tullut jotain toisenlaista ja avautunut joku toinen polku.
– Pojan kanssakin on mennyt kaikki todella mukavasti. Elämme täyttä perhe-elämää, Puumala jatkaa.
Suomenmaan juttusarjassa käydään läpi eduskunnasta vuonna 2019 pudonneiden entisten keskustan kansanedustajien kuulumisia.