THL:n asiantuntija Ylelle: Koronarokotukset voivat jatkua vielä vuosia

THL:n alainen asiantuntija­ryhmä pohtii kolmansia koronarokoteannoksia tällä viikolla.
Koronarokotukset

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo Ylelle, että koronarokotukset voivat jatkuvat vuosia, mutta asia riippuu epidemiatilanteesta ja Suomen linjauksista.

Suomessa on tehty alustavia tilauksia koronarokotteista vielä vuodelle 2023.

– Periaatteessa ykkösannoksia ja kakkosannoksia tarjotaan niin pitkään, kun ihmiset haluavat niitä ottaa. Kaikki yli kaksitoista vuotiaat ovat oikeutettuja niitä saamaan ja tätä jatketaan toistaiseksi, Kontio kertoo.

Tähän mennessä kolmatta tehosterokotetta on suositeltu voimakkaasti immuunipuutteellisille henkilöille sekä niille, jotka saivat koronarokotteen ensimmäisten joukossa vuoden 2020–2021 vaihteessa lyhyellä annosvälillä.

Kontion mukaan kolmas rokote on tähän mennessä annettu noin 62 000 ihmiselle.

Asiantuntijan mukaan on väistämätöntä, että osa rokotteista vanhenee käsiin.

– Suomi on hankkinut tarpeeksi rokotteita kolmeen annokseen koko väestölle. Se tarkoittaa yli 5,5 miljoonaa henkilöä kolmen vuoden aikana, niin tottakai meillä jää käyttämättä rokotteita. Mutta ilman muuta pyritään siihen, että liikaa rokotteita maahan ei oteta.

Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR valmistelee parhaillaan suositusta koronarokotteen kolmannen tehosteannoksen saajista. Päätettävänä on muun muassa rokotusten laajuus.

– Tarvitaanko kolmosrokote koko väestölle, millaisella antovälillä kakkosannoksen jälkeen, ja tarvitaanko ehkä neljäs annos riskiryhmäläisille vai kenelle sitä sitten tarvitaan, Kontio kuvaa eri vaihtoehtoja.

THL:n johtava ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo Helsingin Sanomille, että päätös kolmansien rokoteannosten antamisesta riippuu paljolti kansallisen rokotusstrategian pääperiaatteista.

– Rokottamisella pyritään estämään vakavia tautimuotoja, kuolemia ja elinvuosien menetystä. Strategian primäärinen päämäärä ei siis ole estää infektioita.