TE: Olli Rehniltä talousvaroitus

Talous

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn näkee taloudessa olevan edessä sekä hyviä että huonoja kehityssuuntia, kertoo Talouselämä (TE).

– Suomen talous on toipumassa hyvin pandemian aiheuttamasta kriisistä, jonka taloudelliset vauriot meillä jäivät muuta Eurooppaa vähäisemmiksi. Elämme kasvupyrähdystä, joka kestää näillä näkymin tämän ja ensi vuoden. Sen jälkeen kasvu hiipuu taloutemme potentiaalin mukaiseen 1,5 prosenttiin, Rehn kertoo lehdelle hyvät uutiset.

Toisaalta uhkana on inflaatio ja kasvava velkataakka.

Markkinat ennakoivat EKP:n nostavan ohjauskorkoaan nykyisestä nollasta prosentista noin 0,15 prosenttiyksiköllä ensi vuonna. Koronnosto olisi ensimmäinen yli kymmeneen vuoteen, TE kirjoittaa.

Rehnin mielestä suunta on selvä.

– Markkinoilla on menneinä viikkoina arvioitu koronnousujen ajoittuvan aikaisemmaksi kuin mitä EKP:n viestinnän perusteella voi päätellä. Ohjauskoron nousu riippuu yhä inflaation stabiloitumisesta kahteen prosenttiin keskipitkällä aikavälillä. Hintojen nousun pitää näkyä kestävästi myös pohjainflaatiossa.

– Tämä tarkoittaa, että korkojen nousu ei ole vielä nurkan takana, mutta aikanaan se on edessä. Sekä kotitalouksien että valtioiden kannattaa varautua tähän lainapäätöksissään ja taloudenhoidossaan. Keskipitkällä aikavälillä korot alkavat nousta, ja niiden aiheuttama rasitus lainanhoitokustannuksissa on asteittain kasvava ja aikanaan selvästi korkeampi kuin tänä päivänä, hän toteaa lehdelle.