Tavallisia ihmisiä täytyy kuunnella enemmän, keskustavaikuttajat sanovat gallupeista – "Vastuu kuuluu puoluejohdolle"

Keskusta

Keskusta sai kylmäävät lukemat Ylen tuoreimassa kannatusmittauksessa, jossa puoluetta sanoi äänestävänsä 10,7 prosenttia suomalaisista. Pudotusta edelliseen gallupiin oli 1,5 prosenttiayksikköä.

Suomenmaa kysyi muutamilta keskustan sisarjärjestöjen sekä piirijärjestöjen puheenjohtajilta kommentteja uusimpiin kannatustuloksiin.

Miriam Putula, keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja

”Hyvin pahalta gallupit näyttävät. Harmittaa, vaikka toisaalta on hyvä muistaa sekin, että gallupit ruukaavat heilahdella.

Luulen, että esimerkiksi yritystukiasiat ovat hermostuttaneet monia. Keskusta kantaa talousministerien salkkuja ja tilanne osuu siksi meihin.

Keskustalaisten pitäisi lopettaa tilanteen voivottelu. Ihmiset täytyisi saada aktivoitua nyt kunnolla mukaan. Nyt ei voi vain odottaa, että puolueen johto tekisi jotain ihmeitä.

Tärkeää olisi osallistaa ihmisiä. Tavallisten ihmisten äänet pitäisi saada kuuluviin. Virtuaaliset tupaillat tai muut vastaavat ovat olleet suosittuja, kun sellaisia on järjestetty. Niitä tarvitaan lisää. Kansanedustajat ja paikalliset poliitikot voisivat osallistua rohkeasti instagramin live-lähetyksiin. Siten keskusta tulisi lähemmäksi ihmisiä. Perussuomalaiset ja vihreätkin ovat saaneet suuren kannatuksensa hyvin paljon sosiaalisen median avulla.

Kuntavaaleihin keskusta ei voi lähteä tällaisilla lukemilla. Tilanteen täytyy herättää kunnolla keskustalaiset. Keskustan pitäisi löytää ratkaisuja ja vaihtoehtoja suuriin yhteiskunnallisiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen. Päivänpolitiikka on tärkeää, mutta koko ajan täytyisi käydä keskustelua myös siitä, mitä Suomi ja keskusta ovat esimerkiksi kymmenen vuoden päästä.”

Hanna Markkanen, keskustanuorten puheenjohtaja

”Oli kyllä väkevä ja viheliäinen herääminen tähän päivään, kun näin gallupin. Ei se hyvältä näytä.

Nyt pitää unohtaa selittelyt siitä, että koronakriisi nostaa yleiseurooppalaisen linjan mukaisesti pääministeripuolueen kannatusta ja laskee muiden hallituspuolueiden kannatusta. Keskustan täytyy nostaa ihminen ja ihmisyys politiikan keskiöön näinä vaikeina aikoina.

Monia keskustalaisia hirvitti lisätalousarvioesityksen valtava velkamäärä, vaikka samalla moni kansanedustaja iloitsi tärkeistä saavutuksista, kuten tiemäärärahoista. Olisin kaivannut kohdennetumpaa viestiä siitä, että keskustalaiset olisivat huomioineet vanhuksia, perheitä, nuoria ja opiskelijoita, joita kriisi on koetellut hyvin erilaisin tavoin.

Haluaisin nähdä, että ministerit ja kansanedustajat loisivat enemmän tulevaisuudenuskoa. Ihmisillä on nyt kova keskustelun tarve. Meidän pitäisi enemmän kysyä heiltä, että mitä sinulle kuuluu. Keskusta tarvitsee nyt paljon lisää vuorovaikutteista osallistumista. Niitä voi järjestää myös virtuaalisesti.

Kannatuksen laskemisen pitkä linja on hirvittävän huolestuttava kehitys. Keskustalaisten pitäisi palata lukemaan periaateohjelmaa ja hakea yhdessä yhteistä linjaa. Nopeat taikatemput eivät auta, tarvitaan rehellinen analyysi tilanteesta.

Kuntavaaleissa keskusta ei tule näillä lukemilla pärjäämään. Ehdokashankinta täytyy saada kunnolla käyntiin. Keskustan pitäisi muodostaa itsestään kuva kivana jenginä, johon olisi mukava tulla mukaan.”

Mikko Savola, Etelä-Pohjanmaan Keskustan puheenjohtaja, kansanedustaja

”Surkea gallup, ei siitä muuta voi sanoa. On oltava keskustalainen linja ja sen pitää näkyä ulospäin. Nyt se ei oikein kuulu eikä näy. Meiltä pitäisi löytyä se oma linja, jonka kaikki tietäisivät keskustalaiseksi. Nyt esillä on pääasiassa hallituksen ja pääministerin linja, keskustan linja hukkuu.

Varmasti ravintolatukiasioihin liittyvät sekaannukset vaikuttivat myös keskustan kannatukseen. Moni luuli, että me emme halua tukea ravintoloitsijoita.

Keskusta jää myös julkisessa keskustelussa rooliin, jossa reagoidaan esillä oleviin asioihin. Meidän pitäisi enemmän olla keskustelun aloittajia. Varsinkin aluepoliittiset, turvallisuuspoliittiset ja maatalouspoliittiset asiat sekä yrittäjyyteen liittyvät kysymykset ovat sellaisia, joissa keskustan pitäisi näkyä. Keskusta ei myöskään saa hyväksyä sellaista EU:ta, jossa lähdetään tulonsiirtojen tielle.

Vastuu linjan löytymisestä kuuluu puoluejohdolle. Heidän pitää nyt laittaa viisaat päät yhteen ja tehdä rohkeita avauksia. Kymmenen prosentin alle kannatusta ei saa päästää.

Kuntavaaleissa ratkaisee kaksi asiaa. Se, kuinka hyvät ehdokaslistat saamme, ja se, kuinka hyvän vaaliohjelman löydämme. Kuntavaaleja ajatellen en tuijottaisi gallupeja. Niissä vaaleissa jos joissakin äänestetään tuttua, luotettavaa ihmistä.”

Petteri Salmijärvi, Lapin Keskustan puheenjohtaja

”Demarien näin kovan nousun jatkuminen tuli kyllä yllätyksenä. Tietenkin se mietityttää, että miksi SDP nousee ja keskusta ei. Ihmiset kokevat, että poikkeusoloissa asiat on hoidettu hyvin. Moni ajattelee sen pääministerin ansioksi.

Keskustan heikkoon menestykseen vaikuttaa edelleen se, että puolue lähti eduskuntavaalien rökäletappion jälkeen hallitukseen. Viestintä siitä ei edelleenkään ole tavoittanut kaikkia. Hallitukseen menemisen ehdoksi asetetut kynnyskysymykset tyydyttivät kenttää, mutta nyt, kun nekin ovat koronan vuoksi jääneet taka-alalle, moni kysyy taas, että miksi lähdimme tähän hallitushommaan.

Huonon gallup-tilanteen keskellä ei auta hötkyillä. Pää täytyy pitää kylmänä ja keskittyä tekemään keskustalaista politiikkaa. Hallitusyhteistyötä kannattaa jatkaa, meneillään olevaa kriisiä täytyy hoitaa. Jossain vaiheessa palataan arkeen, jolloin on taas tilaa päivänpoliittisille teemoille. Tärkeitä uudistuksia täytyy saada läpi ja palvelut täytyy turvata kunnissa. Tilanne on tosin todella vaikea, kun velkaakin on tullut koronan takia niin paljon lisää.

Puolueella pitää olla nyt erityistä nöyryyttä kuunnella kannattajien ajatuksia. Täytyy luottaa vaan siihen, että kun tehdään keskustalaisia asioita, alkaa se jossain vaiheessa poikimaan.

Ikävät kohut vaikuttavat myös kannatukseen. Niiden kanssa täytyy vain elää. Katri Kulmunin viestintäkoulutusta koskeva kohu ei ehtinyt vaikuttaa Ylen gallupiin, mutta sekin oli ikävä tapaus. Uskon, että kentän luottamus puheenjohtajaan on säilynyt hyvin. Katri hoiti tilanteen rehellisesti.

Jos keskustan kannatus vajoaa alle 10 prosentin, senkin kanssa täytyy vain elää. Toki se olisi harmillista, mutta mitkään pikaratkaisut eivät auttaisi siinäkään tilanteessa. Kuntavaaleja en osaa gallupien vuoksi pelätä. Uskon, että me klaarataan ne hyvin vielä. Kuntavaalien suhteen ensimmäiseksi meidän tulee onnistua ehdokashankinnassa.”

Kommentit (3)

 • Lukija16

  Niinpä. Puolueen huippu on etääntynyt tavallisesta arjesta. Heille 50000 euroa on kuin 5 euroa tavalliselle tallaajalle. Ja kun hallitukseen piti mennä kentän äänestä huolimatta, niin kannatuksen lasku on helppo ymmärtää. Ja mitäpä keskusta on tällä hallituskaudella saanut aikaan, eipä juuri mitään tule mieleen.

  • Lukija4

   Ei ole tainnut korona viruksesta tieto kulkea, ilmeisesti TV-maksu mahdollisesti on unohtunut? Ilmeisesti keskustan menosta olisi pitänyt päättää ”turpakäräjillä” – keskusta kuitenkin toimi hyvin demokraattisesti ja kysyi puolueen valituilta päättäjiltä. Eihän niistä keskustan aikaan saannoksista tietenkään kuule, jos vastaanotto ei ole päällä.

 • Lukija16

  Sanna Marin ja kumppanit ovat olleet informoijia koronakriisissä. Panin myös merkille, että viimeistä lisätalousarviota pääasiallisesti esitteli Marin, Kulmuni toki hyvänä kakkosena. Pakko myöntää Marinin ylivoimaisuus esiintyjänä,ilman sparraustakin! Tähän asti valtiovarainministerin homma on ollut helppoa kuin heinänteko. Rahahanat posottaneet sepposen selällään.
  No, Katri Kulmuni löytänee paikkansa, kaikkea hyvää hänelle.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen