“Valtaan tarrautuva ja kansanvaltaa väheksyvä“ – keskustavaikuttajalta suoraa puhetta puolueen tilasta

Keskusta

Keskustavaikuttaja Ossi Martikaisen mielestä keskusteluhaluttomuus on vaivannut puoluejohtoa ja sen lähipiiriä, vaikka keskusta on kärsinyt raskaita tappioita viime vuosina.

– Tärkein syy (kannatuksen romahtamiselle) on, että keskusta on 2010-luvun aikana hukannut tunnistettavan aatteellisen ja poliittisen identiteetin ja siihen nojaavan strategisen ajattelun, Martikainen ruotii Suomenmaan mielipidekirjoituksessa.

Lisäksi Martikainen on tyytymätön siihen tapaan, jolla puolueessa käsiteltiin tappiot kunta-, presidentin-, eduskunta- ja eurovaaleissa.

– Puolueen ”vaalianalyysi” sivuuttaa olennaisia tekijöitä eikä juuri arvioi hallituspolitiikan vaikutusta kannatukseen, Martikainen ruoskii.

– Edellinen ja menossa oleva hallituskausi ovat näyttäneet etäämpää seurattuna siltä, että sekä periaatteet että tavoitteet syntyvät irrallisesti ja tilanteen mukaan.

Martikainen kokee, että keskustan kansanvaltaisuus on kokenut kolhuja.

Hän pitää erikoisena sitä tapaa, jolla hallituspohjaa ja ministerivalintoja koskeneet päätökset tehtiin vuonna 2015.

– Tiettävästi hallituspohja ratkaistiin pienen piirin syvästi jakautuneessa äänestyksessä – ilman muuta se olisi pitänyt pohjustaa laajemmin. Ministerit valittiin ennenkuulumattomasti ilman yhtään äänestystä, mikä aiheutti suuria patoutumia tuleviin vuosiin ja kertoi vallan siirtyneen puolueessa puolue-elimiltä ”johtoryhmän” ja ”voittavan tiimin” haltuun.

Osansa Martikaisen moitteista saavat myös vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeiset käänteet.

Vaikka puoluevaltuusto oli yksimielisesti oppositioon jäämisen kannalla, asetelma kääntyi päälaelleen.

– Keskusta sai vaalitulokseensa nähden sille kuulumattoman aseman hallituksessa ja suhteettoman paljon valtaa. Tämä on nostattanut kansassa mielikuvan keskustasta valtaan tarrautuvana ja kansanvaltaa väheksyvänä.

Kommentit (2)

  • Lukija4

    On hyvä, että keskustellaan ja välillä jopa hyvinkin kärjekkäästi, se selkeyttää tunkkaisuutta. Samaan hengenvetoon on sanottava, että kun kärjekkäästi kritisoidaan, on myös perusteltava laajasti ja mahdollisimman yksityiskohtaisesti – silloin herätellään ihmisiä ja demokratia toimii. Näin luodaan tarvittavaa keskustelua ja mielellään ihmistä joka päivä koskettavista asioista.
    pamer

  • Lukija18

    Mielestäni Martikaisen väitteet ja syytökset Keskustaa kohtaan ovat törkeitä valheita ja puoluetta vahingoittavia. Keskustaa äänestäneet ihmiset, ovat puoluetta äänestäessään, halunneet Keskustan kantavan vastuunsa hallituksessa, missä asioista päätetään. Ei tässä ole kysymys mistää valtaan tarrautumisesta, vaan vastuun kantamisesta. Ja myös siitä, että olemalla hallituksessa Keskusta voi parhaiten vaikuttaa keskustalaisten ja koko Suomen parhaaksi. On ertittäin hyvä että Keskusta on nyt hallituksessa ja voi vaikuttaa, että järki voittaa, kun päätöksiä tehdään. Keskustassa ei koskaan, eikä kukaan, ole väheksynyt kansanvaltaa. Paljon pienimmilläkin äänimäärillä puolueet ovat olleet hallitusvastuussa. Keskusta ei menestynyt vaaleissa riittävän hyvin, koska liian moni kokenut kansanedustaja ei ollut enää ikänsä takia ehdolla. Ja sitten monella nuoremmalla ehdokkaalla ( Martikaisen tavoin ) ei ollut kannatusta. Oman pesän likaajat ovat ala-arvoisinta porukkaa politiikan saralla.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen