Taksiyrittäjien korona-ahdinkoon luvassa vihdoin helpotusta – pitkään hiertänyt "huutava vääryys" saatiin korjattua esitykseen

Koronatuet

Taksiala on kärsinyt koronaviruksen vaikutuksista ja ihmisten liikkumattomuudesta ennennäkemättömällä tavalla.

Aikaisemmat yhteiskunnan koronatuet ovat kohdistuneet alalle todella huonosti, mikä on entisestään lisännyt taksiyrittäjien epätoivoa. 

Tulevassa uudessa kustannustuessa pahimmat ensimmäisen tuen ongelmat on saatu korjattua ja myös taksiyritysten on mahdollista saada tukea.

– Kustannustukeen kaavaillut muutokset osoittavat, että Taksiliiton korjausvaatimukset ja taksialan yrittäjien syvä ahdinko on kuultu. Pienyrittäjille jokainen tukieuro on elintärkeä ja kustannustukeen tehtävillä muutoksilla saatetaan pelastaa elinvoimia yrityksiä konkurssilta, muistuttaa Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen.

Valtaosa taksiyrittäjistä toimii toiminimellä.

Uudessa tukihaussa onkin merkittävä muutos, että myös toiminimiyrittäjän palkkakulut huomioidaan tuen määrää laskettaessa. Tähän asti yritysten yhdenvertainen kohtelu ei ole toteutunut.  

–  Aikaisemmin taksin liikkuvan toimipisteen eli taksiauton kulut jätettiin kokonaan kustannustukea laskettaessa hyväksyttävien kulujen ulkopuolelle. Tämä huutava vääryys on ehdotuksessa nyt vihdoin korjattu, Koskinen kiittää.

Auton kulut ovat varsin joustamaton, mutta toiminnan jatkuvuuden kannalta välttämätön, kuluerä. Taksiauto on myös lainan vakuutena lainanantajalle ongelmallinen lainoja lykättäessä, kun vakuusarvo laskee vaikkei autoa käytettäisikään.

Taksiyrittäjät eivät ennen korona-aikaa ole juurikaan yhteiskunnan tukia hakeneet, joten yrittäjät ovat pandemian keskellä olleet tässäkin mielessä uuden edessä.

– Nyt on syytä kuitenkin tarttua tukimahdollisuuteen, jotta yritys selviää pahimman yli. Oma järjestö auttaa tuen hakemisessa, joten byrokratiaa ei tarvitse pelätä tai asian kanssa jäädä yksin, Koskinen muistuttaa alan yrittäjiä.

Esitys on kuitenkin vasta mennyt eduskuntaan, joten ihan vielä ei hakemuksia päästä tekemään.

– Odotamme asian ripeää etenemistä ja helppoa hakuprosessia. Toivottavasti Valtiokonttori löytää myös ratkaisun niille yrittäjille, joille tukea kesällä myönnettiin Valtiokonttorin virheen vuoksi väärin perustein ja joilta se perittiin sitten välittömästi takaisin täysimääräisenä, muistuttaa Koskinen vielä kesän kustannustukeen liittyneestä epäkohdasta.