Taksiuudistus jumittaa – liikennekaari punnitsee Uber-kuskit
Uber-kuljettajien liiketoimia punnitaan lähiaikoina niin oikeudessa kuin poliittisessa valmistelussakin.
Kuljettajat ovat taksimyllerryksen koekaniineita. Useita kymmeniä ihmisiä odottaa parasta aikaa selvyyttä siitä, saavatko he syytteen luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta.
Uberin Suomen maajohtaja Joel Järvinen sanoo, että jokainen kuljettaja toimii itsenäisesti ja kantaa vastuun. Kuljettajia on pääkaupunkiseudulla hänen mukaansa ”useita satoja”. Yritys tukee hänen mukaansa poliisin kanssa vaikeuksiin joutuneita kuskeja, mutta hän ei tarkenna, minkälaisesta avusta on kyse.
– Olemme saatavilla ja vastaamme kysymyksiin. Jokainen kuljettaja toimii itsenäisesti palvelussa ja päättää itse, koska ja kuinka paljon he haluavat palvelussa olla mukana, Järvinen sanoo.
Tällä hetkellä ammattimainen taksitoiminta vaatii Suomessa taksiluvan. Kaksi henkilöä tuomittiin keväällä luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta päiväsakkoihin ja menettämään Uber-kuljettajana tienaamansa rahat rikoshyötynä valtiolle. Molemmat kuljettajat ovat valittaneet käräjätuomiosta hovioikeuteen, josta odotetaan ratkaisua syyskuun puolivälin jälkeen.
Samaan aikaan Helsingin poliisilla on ollut tutkittavana 60 tapausta, joissa kuljettajaa epäillään luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta. Rikoskomisario Pekka Seppälä arvioi, että 60 tapauksen yhteenlaskettu rikoshyöty olisi noin 0,5 miljoonaa euroa.
– Se on keskimäärin 8 000 euroa juttua kohti, Seppälä laskee.
Hallituksen valmistelussa oleva liikennekaari voi muuttaa myös Uber-kuljettajien asemaa.
Varsinkin perussuomalaiset on esittänyt voimakkaita puheenvuoroja taksialan puolesta. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on varoittanut, että hän on valmis edistämään liikennekaarta myös ilman takseja, jos sopua ei hallituksessa löydy.
Perussuomalaisten taksineuvottelijan Jussi Niinistön mukaan perussuomalaiset haluaa pitää taksit mukana liikennekaaressa.
– Meillä on yhteinen näkemys valmistelusta vastaavan ministeri Bernerin kanssa siitä, miten liikennekaari saadaan eteenpäin ja miten taksialan sääntely uudistetaan osana liikennekaarta, Niinistö viestittää STT:lle, muttei avaa ratkaisua enempää.
Isoin ja perustavin kiista hallituspuolueiden välillä on siitä, voidaanko taksien määrän sääntelystä luopua. Tällä hetkellä määrää säädellään, mikä rajoittaa uusien toimijoiden tuloa markkinoille.
Uberin Järvinen toivoo, että hallitus voisi vielä harkita pienimuotoisen toiminnan sallimista ilman taksilupaa. Berner on kuitenkin kertonut julkisuudessa, ettei kaavailtua uudistusta aiota edistää.
Järvinen ei pidä mahdottomana, että myös Uber-kuljettajat hakisivat vastaisuudessa muiden taksiautoilijoiden tavoin taksiluvan – kunhan esimerkiksi määräsääntelyä avataan.
Uber-johtaja esittelee mielellään tuloksia yhtiön tilaamasta tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset suhtautuvat Pohjoismaista myönteisimmin jakamistalouteen. Taustalla on hänen mukaansa varsinkin halu säästää rahaa.
Kyytien halpa hinta on herättänyt kysymyksen siitä, maksavatko kuljettajat tienesteistään veroja. Järvisen mukaan hintaa laskee teknologian ja autokannan parempi hyödyntäminen. Hän myöntää, ettei Uber seuraa verojenmaksua, vaan sekin on kuljettajien omalla vastuulla.