Taistolaistaustalla ministeriksi on noustu harvoin – Aki Lindén kautta aikain vasta kolmas

Historia

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) äitiysvapaatuuraajaksi valitun kansanedustaja Aki Lindénin (sd.) valinnan yhteydessä on nostettu esiin hänen poliittinen menneisyytensä.

Lindén vaikutti opiskeluaikoinaan 1970-luvulla Turussa kommunistisessa opiskelijaliikkeessä, tuolloin vielä nimellä Alexander Lindén. Hän toimi myös Turun marxilaisten opiskelijoiden puheenjohtajana.

Vaikka entisiä taistolaisia löytyy jopa talouselämän huipulta, ministereitä Taisto Sinisalon (1926–2002) johtamasta SKP:n vähemmistösiivestä on tullut vähän. Lindénin lisäksi valtioneuvostoon on lähihistoriassa taistolaistaustalta noussut vain vihreiden Satu Hassi.

Nykyäänkin eduskunnassa vaikuttava Hassi toimi ympäristöministerinä Paavo Lipposen (sd.) kakkoshallituksessa keväästä 1999 toukokuuhun 2002, jolloin vihreät jättivät hallituksen protestina viidennen ydinvoimalan rakentamisluvalle.

Hassi on kertonut irtautuneensa taistolaisuudesta 1980-luvun alkupuolella, lopullisesti vuonna 1984. Pesäeroa edesauttoi SKDL:n kansanedustajan Esko-Juhani Tennilän Tampereella pitämä Neuvostoliittoa ylistänyt vappupuhe, jota Hassi on kuvannut ”kauheaksi”.

Ainoana aktiivisena vähemmistökommunistina valtioneuvostoon on yltänyt Ahti Karjalaisen II hallituksessa 1970-1971 oikeusministeri Erkki Tuominen (1914-1975).

Tuominen toimi sotien jälkeen Valtiollisen poliisin, niin sanotun ”punaisen Valpon” päällikkönä. Hän kuului taistolaisten keskeisiin hahmoihin. Ministerinimityksestään syntynyttä kohua Tuominen rauhoitteli tokaisemalla, että ”ei vallankumousta oikeusministeriöstä aloiteta”.

Tuomisen lyhyeksi jäänyt ministeriura päättyi SKDL:n lähtöön hallituksesta keväällä niin sanotun korppusodan jälkeen, kun puolue kieltäytyi hyväksymästä leipomotuotteiden hintasäännöstelyn purkua.

Tuominen kuoli yllättäen 1975 Moskovassa leikkauskomplikaatioihin.