Suomen Pankin johto uusiksi – Halosen nimitysmyrsky jo kaukainen muisto

Nimityspolitiikka

Suomen Pankin kolmijäseninen johtokunta – Erkki Liikanen, Pentti Hakkarainen, Seppo Honkapohja – uusiutuu kokonaan ensi ja seuraavana vuonna. Poissa ovat kuitenkin vuosituhannen alun näytelmät, joissa demaripresidentti Tarja Halonen pani hyrskynmyrskyn.

Kansanedustajista koostuva pankkivaltuusto hakee nyt kahta johtajaa. Halukkaiden on jätettävä hakemuksensa viimeistään maanantaina 5. syyskuuta, Yrittäjän päivänä. Ensimmäinen johtaja aloittaa helmikuun alussa, toinen myöhemmin ensi vuonna.

Keskuspankin kärjelle maksetaan kohtalaista korvausta. Pääjohtaja saa liki 23 000 euroa kuukaudessa. Johtokunnan muiden jäsenten palkka on muutamia tuhansia pienempi.

Vuoden 2018 heinäkuussa pääjohtaja Liikasen virkavuodet täyttyvät. Pääjohtaja voi istua kaksi seitsenvuotiskautta. Liikasen seuraajan nimittää tasavallan presidentti.

Liikanen aloitti pääjohtajana 2004. Nimitys sujui mutkattomasti, kun pankkivaltuusto, valtioneuvosto ja Halonen olivat hänen takanaan.

Tasavallan presidentin valta on kaventunut. Hän saa nimittää pääjohtajan, mutta muut johtajat valikoi pankkivaltuusto. Toisin oli vielä 2000-luvun alussa, jolloin presidentti nimitti johtokunnan kaikki jäsenet.

Vuonna 2000 presidentiksi noussut Halonen näytti mahtinsa jo saman vuoden syksyllä. Hänelle ei kelvannut valtioneuvoston alkuperäinen nimitysesitys, jossa johtajiksi tarjottiin Mauri Pekkarista ja Johnny Åkerholmia.

Halonen katsoi, että yksi nainen vastaa kahta miestä ja nimitti johtajaksi Sinikka Salon. Hän jäi eläkkeelle 2010. Salon jätettyä pankin johtokunta on ollut kolmijäseninen

Salon nimityksen jälkeen pankkivaltuusto esitti, että pankinjohtajiksi nimitettäisiin helmikuun alusta 2002 entinen pääministeri Esko Aho ja pitkäaikainen kansanedustaja, ex-ministeri Ilkka Kanerva.

Tämäkään ei käynyt Haloselle. Hän nimitti paikalle pitkän pankki- ja yritysuran tehneen Pentti Hakkaraisen.

Suomen Pankin sääntöjen mukaan johtokunnan jäsenenä voi istua enintään kolme viisivuotiskautta. Hakkaraisen vuodet täyttyvät ensi helmikuussa, jolloin hän on 58-vuotias.

Hakkarainen on koulutukseltaan oikeustieteiden kandidaatti, varatuomari ja kauppatieteiden maisteri. Ennen Suomen Pankkia hän ehti toimia Postipankin ja Osuuspankkien Keskuspankin toimitusjohtajana ja Outokumpu Oy:n rahoitusjohtajana.

Seppo Honkapohjan Halonen nimitti johtokuntaan vuoden 2008 alusta. Pankkivaltuusto esitti Honkapohjaa yksimielisesti, kun Matti Louekoski jäi eläkkeelle.

Honkapohja on nyt 65-vuotias valtiotieteiden tohtori. Hänellä oli takanaan pitkä akateeminen ura muun muassa taloustieteen professorina Turussa ja Helsingissä sekä kansainvälisen makrotaloustieteen professorina Cambridgen yliopistossa 2004-2007.

Honkapohjan toinen viisivuotiskausi täyttyy ensi vuoden lopussa, jolloin hän on 66-vuotias.

Nyt haettavien johtokunnan jäsenten kelpoisuusvaatimuksina ovat virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja hyvä perehtyneisyys rahatalouteen tai rahoitustoimintaan sekä käytännössä osoitettu johtamistaito ja johtamiskokemus.

Tällä hetkellä Suomen Pankin johtokunnassa ei ole yhtään naista. Kelpaisivatko esimerkiksi Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi, ex-valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tai Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi?

Valitsijoita, pankkivaltuustoa, johtaa Matti Vanhanen (kesk.). Varapuheenjohtajan pallilla istuu Pentti Oinonen (ps.).

Muut jäsenet ovat kansanedustajat Olavi Ala-Nissilä (kesk.), Seppo Kääriäinen (kesk.), Arto Satonen (kok.), Jutta Urpilainen (sd.), Pia Viitanen (sd.), Ville Vähämäki (ps.) ja Ben Zyskowicz (kok.).