Suomella on edessä ajautuminen Italian tai Japanin tielle, Varman Risto Murto varoittaa Kauppalehdessä

Koronakriisi

Talouden käynnistämiseen koronakriisin jälkeen ei ole vippaskonsteja, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Murron mukaan pikemminkin edessä on ajautuminen Italian ja Japanin tielle. Valtion velkataakka jää pysyväksi.

– Todennäköisin skenaario on, että Suomen tilanne jollain tavalla muistuttaa Italiaa. Tilanne jäädytetään, ei ole poliittista eikä markkinatalouteen perustuvaa mekanismia, joka pakottaisi toiselle tielle. Sitten ollaan kuten Japanissa, jossa julkisen talouden velka on iso eikä kenelläkään ole mitään Excel-laskelmaa, että sitä koskaan voitaisiin hoitaa pois, Murto kuvaa Kauppalehden Markkinaraadin keskustelussa.

Murto sanoo, että nyt Suomessa ollaan historiallisessa vaiheessa, ehkä 15–20 vuoden periodissa, jossa suomalaisten hyvinvointi ei nouse.

Hän viittaa professori Vesa Vihriälän työryhmän raporttiin, jossa arvioidaan koronakriisin vaikutuksia Suomen talouteen ja toimenpiteitä, joilla talouden vaurioita voidaan pienentää. 

– Tämän vuoden loppupuolella tulemme olemaan alhaisemmalla BKT:n tasolla kuin 2008. Vuonna 2024, jos me projisoisimme BKT:n normaalin trendikasvun vuodesta 2018, ero normaaliin trendikasvuun on kertynyt 50 prosentiksi, Murto huomauttaa.

Se tarkoittaisi, että neljän vuoden päästä Suomen talous on kasvanut vain puolet siitä, mitä se olisi kasvanut ilman koronakriisiä.

– Vielä dramaattisempi juttu, joka on raportissa implisiittisesti on, että meillä ei ole enää keinoa jäljellä. Me tulemme keskustelemaan elvytyksestä, mutta usko siihen, että me oikeasti tulemme tekemäänkin jotain, alkaa olla jo poissa.