Suomeen odotetaan ulkomailta 1 500 kausityöntekijää – tilauslennot maksetaan yrittäjän tai saapuvan työntekijän kukkarosta

Koronakriisi

Maa- ja metsätalousministeriö on toimittanut Rajavartiolaitokselle listan kausityöntekijöistä, jotka ovat huoltovarmuuden kannalta kriittisiä muun muassa maatalouden yrityksille.

Työntekijöiden on määrä työllistyä myös puutarhatiloille, ja pieni joukko on tulossa metsä- ja kalatalouden kriittisiin tehtäviin.

Ministeriön lista on suositus, joka perustuu yritysten ilmoittamiin tarpeisiin ja huoltovarmuuteen.

Suomi valmistautuu ottamaan noin 1 500 alkutuotannon kausityöntekijää, joista suurimman osan (2/3) odotetaan tulevan Ukrainasta.

Työntekijöitä saapuu myös EU-maista kuten Romaniasta ja Bulgariasta sekä Baltian maista, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Ministeriön mukaan Rajavartiolaitos päättää jokaisen työntekijän maahanpääsystä tapauskohtaisesti.

Koronatilanteen takia monet valtiot ovat asettaneet rajoituksia maasta poistumiselle, joten mahdolliselle poistumiselle luvan antaa maa, josta työntekijä on lähdössä.

Kausityöntekijöille järjestetään tarvittaessa tilauslentoja, joiden kustannuksista vastaavat kausityövoimaa tarvitsevat yrittäjät tai saapuvat työntekijät, ministeriö kertoo.

Kaikki ulkomailta saapuvat työntekijät ohjataan ministeriön mukaan kahden viikon mittaiseen karanteeniin.

Karanteenin järjestämisestä ja työntekijöiden terveydentilan seurannasta vastaa työnantaja.

Ministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio muistuttaa, että kausityövoiman tarve maatiloilla ja metsätaloudessa on edelleen suuri

– Selvää on, että kasvukauden edetessä 1 500 hengen joukolla ei hoideta kuin osa kevättöistä. Toimijoiden tulisi käyttää nyt myös kotimaista työvoimaa ja hyödyntää tähän erikoistuneita työnvälityspalveluita. Avoimet työpaikat ovat myös avoinna kotimaisille työntekijöille, Husu-Kallio kertoo tiedotteessa.

Husu-Kallion mukaan 1 500 kausityöntekijällä voidaan helpottaa monen maatilan tarvetta nimenomaan kokeneen työvoiman osalta.

Työntekijät tulevatkin tiedotteen mukaan työllistymään erityisesti työnjohtajina tai muissa erikoistehtävissä.