Suomalaiset suhtautuvat eurooppalaisittain tiukasti rattijuoppoihin – ja ajavat silti itse kännissä

Liikenne

Laaja kansainvälinen vertailu paljastaa, että suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovat jyrkimmästä päästä koko Euroopassa.

Yli 99 prosenttia suomalaisista vastaajista arvioi, että on täysin tuomittavaa lähteä ajamaan autoa humaltuneena yli rattijuopumusrajan.

– Suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovat todella tiukat. Päihteitä ei hyväksytä liikenteeseen, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa tiedotteessa.

Suomalaisten vastauksissa on kuitenkin suuri ristiriita käyttäymisen kanssa. Lähes joka kymmenes suomalainen kuljettaja kertoo lähteneensä ajamaan sen jälkeen, kun on nauttinut alkoholia.

Alkoholi ja muut päihteet ovat emerkittävä ongelma tieliikenteessä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 tieliikenteen päihdeonnettomuuksissa kuoli 61 ja loukkaantui 661 ihmistä. Vuosittain poliisi ottaa kiinni lähes 20 000 rattijuoppoa. Myös huumeiden osuus rattijuopumustapauksissa on kasvussa.

Liikenneturvan Heiskasen mukaan jo pienet veren alkoholipitoisuudet vaikuttavat ajokykykyyn laskevasti ja onnettomuusriski kasvaa.

– Päihteiden kannalta on liikenteeseen vain yksi viesti: jos otat, et aja, hän muistuttaa.