Stalinin poika jäi natsien vangiksi, mutta diktaattori-isä ei suostunut vaihtamaan lastaan sotamarsalkkaan
Melkoinen saavutus. Niin varmasti ajattelivat natsi-Saksan edustajat kesällä 1941, kun heille alkoi selvitä, kenet he olivat saaneet sotavangiksi.
Saksa oli aloittanut operaatio Barbarossansa eli hyökkäyksen Neuvostoliittoon noin kuukauden aiemmin kesäkuussa 1941. Heinäkuun 16. päivä natsien vangiksi jäi lukuisia neuvostosotilaita. Heidän joukossaan oli muuan tykistöluutnantti, joka paljastui itse Neuvostoliiton diktaattorin Josif Stalinin pojaksi Jakov Dzhugashviliksi.
Sellaista ei käy sodissa usein. Vihollismaan johtajan lapsen saaminen vangiksi tuntui saksalaisista onnenpotkulta. Natsit arvelivat, että Dzhugashvilistä saattaisi olla hyötyä Stalinin kanssa käytävissä neuvotteluissa.
34-vuotias Dzhugashvili ei kuitenkaan ollut isänsä kanssa hyvissä väleissä.
Stalinin kerrotaan olleen raivoissaan poikansa joutumisesta natsien kynsiin. Stalinin mielestä yksikään neuvostosotilas ei saanut antautua. Oman pojan antautuminen oli siksi hänelle erityisen häpeällistä.
Dzhugashvilin vangiksi jäämisestä on ristiriitaisia tietoja. Monet lähteet kertovat hänen antautuneen vapaaehtoisesti ja mielellään.
Natsit ottivat Dzhugashvilin vangiksi jäämisestä ilon irti propagandassaan. Dzhugashvilin kasvokuvilla irvailtiin suoraan Stalinille.
Natsien sotaonni kääntyi loppuvuodesta 1942, kun saksalaiset joutuivat Stalingradissa neuvostoliittolaisten motittamiksi. Lopulta saksalaisten oli antauduttava.
Saksan joukkoja Stalingradissa komentanut sotamarsalkka Friedrich Paulus jäi neuvostoliittolaisten vangiksi 90 000 muun saksalaissotilaan kanssa.
Saksassa heräsi ajatus Dzhugashvilin vaihtamisesta Paulukseen. Diktaattorin pojalla uskottiin olevan riittävästi vaihtoarvoa korkea-arvoisen marsalkan kanssa.
Mutta toisin kävi. Stalin viittasi natsien ehdotukselle kintaalla. Kertomusten mukaan Stalin ei nähnyt luutnantin arvoista poikaansa sotilasarvoltaan kyllin arvokkaaksi suhteessa marsalkkaan.
Dzhugashvilin vankeus Saksassa jatkui. Hänet siirrettiin lopulta Sachsenhausenin keskitysleirille.
14. huhtikuuta 1943 hän lopulta kuoli. Viralliset saksalaisraportit kertoivat Dzhugashvilin heittäytyneen päin sähköaitaa. Myöhemmät selvitykset ovat kuitenkin osoittaneet, että Dzhugashvili ammuttiin.
Dzhugashvilin kuolemasta on kulunut perjantaina tasan 80 vuotta.
Onnellisia eivät olleet muidenkaan Stalinin perheenjäsenten kohtalot.
Hänen ensimmäinen vaimonsa Jekaterina Svanidze kuoli vain 22-vuotiaana pilkkukuumeeseen. Jakov Dzhugashvili oli pariskunnan ainoa lapsi.
Stalinin toinen vaimo Nadezhda Allilujeva teki itsemurhan. Allilujevan kuolemaa on toisinaan epäilty myös Stalinin järjestämäksi. Suomenmaa kertoi Allilujevan kuolemasta marraskuussa 2022 julkaistussa artikkelissa.
Stalin itse kuoli vuonna 1953.
Stalinin ja Allilujevan tytär Svetlana kohahdutti maailmaa 1967 loikkaamalla Neuvostoliiton perivihollisena pitämään Yhdysvaltoihin. Svetlana Allilujeva tuomitsi Neuvostoliiton politiikan ja isänsä teot.
Stalinin ja Allilujevan poika Vasili puolestaan kuoli vuonna 1962 vain 41-vuotiaana pahasti alkoholisoituneena. Vasili vietti osan viimeisistä vuosistaan vankilassa valtiolle vaaralliseksi henkilöksi tuomittuna.
Stalinilla kerrotaan olleen myös avioliiton ulkopuolinen poika Konstantin Kusakov.