Sote-valiokunta sai urakkansa valmiiksi – poisti kiistellyn rajauksen vammaispalveluihin
Eduskunnan ruuhkaantunut sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tiistaina pitkän budjettilakiurakkansa valmiiksi, kun mietintö vammaispalvelulaista valmistui. Tämä tarkoittaa, että valtion ensi vuoden budjetti voidaan saada ainakin lähes ajallaan valmiiksi.
Valiokunta ehdotti vammaispalvelulakiin merkittävää muutosta hallituksen esitykseen nähden. Mietinnössä laista on poistettu kiistaa aiheuttanut, elämänvaihetta koskeva rajaus.
Alun perin hallitus esitti, että laissa tarkoitettuja erityispalveluita järjestettäisiin vammaiselle henkilölle vain, jos hänen välttämätön avun ja tuen tarpeensa poikkeaa siitä, mikä on henkilön elämänvaiheessa tavanomainen tarve. Tätä rajausta ei nyt tulekaan.
Valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) mukaan kyse oli perustuslaillisista ongelmista. Vielä viime viikon tiistaina Kiuru totesi, että vammaispalvelulaista ei tämän vuoksi saada mietintöä budjettilakien aikataulussa. Hallituspuolueet kuitenkin päätyivät rajauksen poistoon. STT:n tietojen mukaan on mahdollista, että rajaus yritettäisiin tehdä myöhemmin uudella hallituksen esityksellä.
Vammaispalvelulaki oli viimeinen budjettilaki, jonka valiokunta käsitteli ensi vuoden budjettiin. Osa muista budjettilaeista, kuten alkoholin kotiinkuljetus, päätettiin viime viikolla irrottaa budjetista ja käsitellä loppuun istuntotauon jälkeen.
Elämänvaiherajauksen poisto lisää niiden ihmisten määrää, jotka voivat saada laissa tarkoitettuja erityispalveluita. Tämä lisää myös esityksen kustannuksia.
Arvioidut lisäkustannukset eivät kuitenkaan vielä tiistain alkuillasta olleet julkisia, sillä mietintöä ei ollut silloin vielä tuotu eduskunnan verkkosivuille. Puheenjohtaja Kiurukaan ei niitä kertonut. STT:n tietojen mukaan kyse on kymmenistä miljoonista euroista.
Loppuvaiheessa valiokunta keskusteli juuri esityksen kustannusvaikutuksista. Kiurun mukaan erilaisia arvioita on ollut esillä paljon, ja tästä olisi pitänyt saada vielä lisätietoja.
– Jos aikaa olisi ollut enemmän, totta kai valiokunta olisi tilannut myöskin tästä erilaiset arviot siitä, että mikä se todellinen kustannustaso voi olla, Kiuru sanoi toimittajille eduskunnassa.
Kiurun mukaan myös se on herättänyt kysymyksiä, onko lakiesitys toteuttamassa YK:n vammaissopimuksen määritelmää vammaisuudesta.
Mietintö valmistui pitkän kokousrupeaman tuloksena. Maanantaina valiokunta kokousti noin 17 tunnin ajan, ja kokous venyi kello yhteen asti yöllä.
Kiuru sanoi aamupäivällä toimittajille olevansa ylpeä siitä, että valiokunta on selvinnyt sille asetetusta taakasta. Kiuru nosti esiin, että valiokuntaan tuli syksyn aikana käsiteltäväksi 27 hallituksen esitystä. Hän kaipasi ymmärrystä valiokunnan jäsenille.
– Toivoisin myöskin, että joku ymmärtää, että me olemme työskennelleet – taitaa tässä nyt tulla ainakin kahdeksan viikkoa – ylikorostuneilla aikatauluilla, joissa edustajat ovat laittaneet kaiken henkilökohtaisen elämänsä sivuun, jotta tämä uskomaton mälli, joka tänne hallituksesta on tullut, saataisiin ylipäätään käsiteltyä. Minä pidän sitä jo täysin kohtuuttomana, että ajateltaisiin, että tämä olisi millään tavalla normaalia, Kiuru sanoi.