"Sosiaaliturvajärjestelmä on yhtä hämähäkinseittiä" – keskustaristeilyn sosiaaliturvapanelistit tahtovat yksinkertaistaa järjestelmää

Keskustan köyhyystyöryhmän puheenjohtaja Aila Paloniemen mukaan monimutkainen järjestelmä saa ihmiset jonottamaan väärillä luukuilla
Sosiaaliturva

Sosiaaliturva pitää perata, sillä muutos yhteiskunnassa on suuri. Paitsi että sosiaaliturva itsessään tarvitsee murroksen, muukin yhteiskunta on murroksessa. Työhön tulevia on merkittävästi vähemmän kuin työelämästä poistuvia, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko toteaa.

Keskustan puolueristeilyllä järjestettyyn sosiaaliturvapaneeliin osallistunut Saarikko kuvailee Suomen nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää joulukuuseksi, johon kukin hallitus on vuorollaan lisännyt uusia koristeita.

Paneeliin keskustapoliitikkojen kanssa osallistunut professori Olli Kangas näkee, että sosiaaliturvassa on toteutettu juuri tällaista helpon uudistamisen linjaa.

– Poliittisesti luotujen järjestelmien uudistamisessa on eri vaihtoehtoja. Sellaisia uudistuksia on helpompi saada aikaan, joissa vanhan päälle vain ladotaan jotain uutta. Sitten onkin jo hankalampaa, kun jotain pitää poistaa uuden tieltä. Kaikkein vaikeinta on romuttaa vanha kokonaan ja rakentaa tilalle jotain aivan uutta, Kangas tiivistää.

Kolmas panelisti, keskustan kansanedustaja ja puolueen köyhyystyöryhmän puheenjohtaja Aila Paloniemi pitää nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän ehkä suurimpana ongelmana sen monimutkaisuutta.

– Verotuksen ja sosiaaliturvan hämähäkinseitti on niin monimutkainen, ettei kannusta työhön. Monia erilaisia palveluita tarvitseville tämä on todella vaikea tilanne. Koska sosiaaliturvajärjestelmä on yhtä hämähäkinseittiä, ihmisiä jonottaa väärillä luukuilla.

– Ongelma on siinä, että jokaiselle erityistarpeelle on luotu ihan omat järjestelmänsä, eivätkä järjestelmät välttämättä neuvottele keskenään, Kangas lausuu.

Ministeri Saarikko muistuttaa, että sosiaaliturvakeskusteluun liittyy myös ajatus ihmiskuvasta.

– Ajattelemmeko sosiaaliturvaa sen mukaan, että jotkut käyttävät järjestelmää väärin, vai ajatellaanko niitä, jotka järjestelmää tarvitsevat? On myös muistettava, että monille köyhyys ei ole pelkkää rahanvähyyttä, vaan myös osattomuuden tunnetta.