Sokeria syödään yhä enemmän – tutkimus löysi yllättävän syyn
Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan ilmastonmuutos voi lisätä ihmisten sokerinkulutusta, CNN kertoo. Tutkimus julkaistiin maanantaina Nature Climate Change -lehdessä.
Tutkimuksessa hyödynnettiin siihen osallistuneiden amerikkalaisperheiden ruokaostoksista vuosina 2004−2019 kertynyttä dataa. Tutkijat analysoivat dataa alueellisten säätietojen valossa.
Tutkimuksessa havaittiin, että lämpötilojen kohotessa ihmiset kuluttivat enemmän sokeria, kuten sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia, mehuja ja jäätelöä. Sokerinkulutus kiihtyi merkittävästi lämpötilan noustessa 20–30 asteen välille.
Tutkimuksen mukaan vaikutus oli erityisen voimakas matalan tulo- tai koulutustason kotitalouksissa. Vähäosaisempien väestöryhmien sokerinkulutus on yleensä jo lähtökohtaisesti muita korkeampi, koska sokeripitoiset ruuat ovat monesti muita ruokia halvempia ja helpommin saatavilla.
Tutkimuksen mukaan vähäosaisemmat väestöryhmät saattavat myös viettää vähemmän aikaa ilmastoiduissa tiloissa, mikä lisäsi sokeripitoisten tuotteiden käyttöä.
Tutkimus ennustaa, että sokerin kulutus saattaa lisääntyä Yhdysvalloissa lähes kolmella grammalla päivässä vuoteen 2095 mennessä, jos ilmastonmuutos etenee hallitsemattomana.
Liiallinen sokeri voi aiheuttaa monia kielteisiä terveysvaikutuksia. Se lisää esimerkiksi ylipainoisuuden, diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.
American Heart Association (AHA) suosittelee rajoittamaan lisättyjen sokereiden määrän enintään kuuteen prosenttiin päivittäisestä kokonaiskalorimäärästä. Miehillä riskiraja on yhdistyksen mukaan 36 grammaa päivässä (noin 9 teelusikallista) ja naisilla 26 grammaa päivässä (noin 6 teelusikallista).