Sisäministeri Mykkänen lähtee Turkkiin seuraamaan kiintiöpakolaisten valintaa – Suomeen otetaan 530 syyrialaista pakolaista tänä vuonna

Pakolaiset

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) matkustaa lähipäivinä Turkkiin seuraamaan Suomeen tulevien kiintiöpakolaisten valintaa. Suomeen on päätetty ottaa tänä vuonna 530 syyrialaista pakolaista Turkin pakolaisleireiltä.

Valintamatkoja tehdään yleensä pari kertaa vuodessa, ja mukana on edustajia Maahanmuuttovirastosta, työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä poliisista.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR valitsee ensin ehdolle erityisen haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.

Käytännössä se on tarkoittanut ihmisiä, joiden katsotaan olevan pakolaisleireillä erityisen hädänalaisessa asemassa, esimerkiksi yksinhuoltajaperheitä, vammaisia ja sairaita, naisia ja lapsia.

Mykkänen tapaa matkallaan myös Turkin sisäministeri Süleyman Soylun ja Syyrian rajalla toimivia kansalaisjärjestöjä.

Suomi on viime vuosina ottanut vuosittain 750 kiintiöpakolaista. Kiintiö oli parin vuoden ajan 1 050 vuodessa, mutta hallituksessa ei sittemmin ole syntynyt sopua sen nostamisesta.

Mykkäsen vierailu on tällä hallituskaudella ensimmäinen, jonka sisäministeri tekee paikan päälle seuraamaan kiintiöpakolaisten valintaa. Edelliset sisäministerit Petteri Orpo (kok.) ja Paula Risikko (kok.) ehtivät siirtyä uusiin tehtäviin ennen kuin vierailut saatiin järjestettyä.