Sipilä peräänkuulutti erilaisuuden kunnioittamista Sovinnonpuheen juhlassa

Sisällissodan muistovuosi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korosti erilaisuuden hyväksymistä ja yhteiskunnan vastuuta puhuessaan sisällissodan Sovinnonpuheen juhlassa Nivalassa.

Sipilä totesi hallituksen tärkeimmän tehtävän olevan kansallisen eheyden ja vakauden turvaamisen. Osana sitä Sipilä peräänkuulutti ihmisten välistä kunnioittamista. Hän viittasi muun muassa sosiaaliseen mediaan, jossa vastakkainasettelu kärjistyy.

– Sen vuoksi meidän päättäjien on taisteltava sen puolesta, että erilaisista arvopohjista huolimatta voimme säilyttää yhdessä päättämiskyvyn kaikissa tilanteissa.

Sipilä huomautti niin ikään, että kansalaisten osallisuuden tunne syntyy yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta ja kansanvaltaisuudesta sekä vaikutusmahdollisuuksista.

– Suomalaisilla on oikeus odottaa, että kun täyttää tunnollisesti yhteiskunnalliset velvollisuutensa, hänellä on oikeus saada yhteiskunnalta oikeudenmukaista kohtelua, myös turvaa etenkin hädän ja voimattomuuden hetkellä, Sipilä sanoi.

Tilaisuudella muistettiin senaattori Kyösti Kallion Nivalan kirkossa toukokuussa 1918 pitämää puhetta, jossa hän sisällissodan loppuhetkillä korosti yhtenäisyyttä, eheyttä ja sovintoa. Kalliosta tuli sittemmin Suomen neljäs presidentti talvisodan alla.

Myös Sipilä viittasi Kallion elämäntyöhön sovinnonrakentajana.

– Kallion sovintopuhetta voi pitää itsenäisen Suomen merkittävimpänä valtiollisena puheena, tienviitoituksena, joka on toiminut valtionjohdon yhteiskuntamoraalisena ohjenuorana vuosikymmenten läpi.