Sipilä ja Orpo: "PS on nyt eri puolue kuin ennen"

Halla-ahon valinta pistää hallitusyhteistyön vakavan paikan eteen
Perussuomalaiset

Sekä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitävät Jussi Halla-ahon valintaa perussuomalaisten johtoon kovana paikkana hallitusyhteistyölle.

Sipilä sanoo Halla-ahon valinnan merkitsevän, että perussuomalaiset on eri puolue kuin ennen. Sipilä kommentoi asiaa Tallinnan-vierailunsa yhteydessä.

Sipilän mukaan Halla-aho on kaukana keskustan arvomaailmasta. Suurimmat erot liittyvät perustaviin arvokysymyksiin, pääministeri sanoo.

– Kyllä ne tulevat maahanmuuttokysymyksissä, ihmisyyskäsityksessä, tämän tyyppisissä, jotka ovat perusarvokysymyksiä.

Pääministeri soitti Halla-aholle onnittelusoiton tämän valinnan jälkeen. Sipilä sanoi Halla-ahon kertoneen, että hänellä on halua jatkaa hallituksessa nykyisen hallitusohjelman puitteissa.

– Hänet on demokraattisesti valittu suomalaisen puolueen puheenjohtajaksi. Käymme normaalissa järjestyksessä keskustelut, niin kuin puheenjohtajavaihdoksen yhteydessä käydään.

Sipilä kuitenkin myöntää, että hallituksella on edessään vaikeat ajat. Riskinä on jopa hallituksen kaatuminen.

– Totta kai. Tämä on kova paikka hallitukselle.

Sipilä on kutsunut hallituskumppanit keskustelemaan hallitusyhteistyön jatkosta ja uuden puheenjohtajan ajatuksista maanantaina aamupäivällä.

– Katsotaan yhdessä, miten tästä eteenpäin. Ei tämä yllätyksenä tullut. Tiistai-illasta asti olen pitänyt tätä todennäköisempänä vaihtoehtona. Olen osannut varautua tähän hyvin.

Sipilä sanoo, ettei tunne Halla-ahoa tai tämän ajatusmaailmaa kovin hyvin. Pääministerin mukaan ensi maanantain tapaamisessa perataan läpi kaikki kysymykset, joissa nykyhallituksen ja Halla-ahon ajatukset eroavat.

Sipilän mukaan Halla-aho pitää kiinni suunnitelmistaan johtaa puoluetta Brysselistä. Siitäkin on tarkoitus puhua maanantaina.

Nähtäväksi jää, keskustellaanko samalla mahdollisista uusista ministereistä. Sipilä pitää todennäköisenä, että ministerinpaikkoihin tulee muutoksia. Hän ei vielä sunnuntaina viiden aikaan iltapäivällä ollut tavoittanut ulkoministeri Timo Soinia (ps.).

Halla-ahon valinta vie perussuomalaisia vahvemmin maahanmuuttoon keskittyneeksi puolueeksi.

Lisäksi Halla-aho on puhunut puolueen linjan terävöittämisestä EU-kysymyksissä. Sipilä painottaa, että hallitusohjelmasta pidetään kiinni, myös EU- ja maahanmuuttokysymyksissä.

– Hallitusohjelmassa pysytään, mihinkään kiristyksiin suhteessa hallitusohjelmaan en suostu.

Jussi Halla-aho tunnetaan tiukan maahanmuuttovastaisista kannanotoistaan.

Kesäkuussa 2012 hänet tuomittiin korkeimmassa oikeudessa sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Korkeimman oikeuden mukaan Halla-ahon blogikirjoitus kesällä 2008 sisälsi islaminuskoista herjaavia ja häpäiseviä väitteitä.

Sipilän mielestä Suomen maine maailmalle ei automaattisesti painu lokaan, vaikka Halla-aho nousee yhden hallituspuolueen johtoon.

– Se, mitä politiikka hallitus noudattaa, se on Suomen maine maailmalla. Tulemme tässäkin suhteessa noudattamaan hallitusohjelmaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että edessä on erittäin vakava pohdinta perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen jälkeen.

Kokoomus joutuu nyt vakavasti harkitsemaan hallitusyhteistyön edellytyksiä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa, arvioi kokoomuksen puheenjohtaja.

Hänen mukaansa perussuomalaiset ei ole sama puolue kuin ennen. Orpo kommentoi asiaa Verkkouutisten lisäksi myös tuoreeltaan medialle Turussa.

Kokoomus joutuu nyt Orpon mukaan miettimään, onko hallitusyhteistyön jatko perussuomalaisten kanssa mahdollista. Kokoomus ei ole hallituksessa mukana hinnalla millä hyvänsä, Orpo tiivistää. Uusien vaalien mahdollisuudella hän ei kuitenkaan halunnut vielä lauantaina iltapäivällä spekuloida.

– Ei riitä, että Halla-ahon johdolla puolue sitoutuu hallitusohjelmaan. Kyse on myös periaatteista.

Edellisellä puheenjohtajalla Timo Soinilla oli Orpon mielestä roolia takuumiehenä, jonka sanaan on voinut luottaa. Nyt tilanne on Orpon näkemyksen mukaan se, että hän ei tiedä, onko hallituksessa perussuomalaisten takuumiestä.

Orpo viittaa hallitusohjelman kirjaukseen Suomesta avoimena ja kansainvälisenä, kieliltään ja kulttuuriltaan rikkaana maana.

– Mielessäni on paljon avoimia kysymyksiä, joita on noussut esiin muun muassa perussuomalaisten puheenjohtajakamppailun aikana ja myös aiemmin, Orpo sanoo Verkkouutisille.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov kommentoi medialle lauantaina, että kokoomus ei mahdu samaan hallitukseen Halla-ahon kanssa.

– Nuorten puheenjohtajan kanta kertoo hyvin siitä, miten vakava paikka tämä on kokoomukselle, Orpo sanoo.

Puoluejohtajan vaihdos on Orpon mukaan perussuomalaisille suuri muutos.

– On aivan selvää, että Jyväskylässä kokouksesta tulee ulos eri puolue kuin sinne lähti, Orpo toteaa.

Jussi Halla-aho valittiin suoraan ensimmäisellä kierroksella tänään perussuomalaisten johtoon. Lisäksi puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Halla-ahon linjan kannattajiin kuuluva Laura Huhtasaari.