Sipilä härnäsi Rinnettä ja nauratti yleisöä Akavan vaalipaneelissa – ”Himoverottaja Antti tässä vieressä”

Eduskuntavaalit

Kuin Tuntemattoman sotilaan juoksuhaudoista – niinkin voisi kuvailla SDP:n ja keskustan puheenjohtajien Antti Rinteen ja Juha Sipilän välistä sanailua Akavan puoluejohtajapaneelissa Helsingissä.

– Juha, minä sanon sinulle, että älä sinä enää riko koulutuslupausta, jonka sinä ja Petterin puolue annoitte ennen tätä vaalikautta, Rinne opasti Sipilää.

– Äläkä sinä sössi taloutta siihen kuntoon, että joudutaan rikkomaan kaikki lupaukset, Sipilä heitti takaisin.

Kaksikko oli nokittelustaan huolimatta monissa asioista melko samaa mieltä. Molemmat keventäisivät esimerkiksi työn verotusta pieni- ja keskituloisiin painottaen.

Sipilä huomautti, että työn verotuksen keventäminen on yksi keskeisistä syistä työllisyysasteen nousulle, ja sitä pitää jatkaa seuraavallakin vaalikaudella.

Sipilän mielestä veropohjaa voidaan paikata haittaveroilla, kuten kiristämällä alkoholiverotusta edelleen. Muoviverokin voitaisiin ottaa käyttöön, mutta ei biohajoavalle, suomalaisesta puusta tehtävälle.

– Puu on rautaa, vai mitä, Antti? Himoverottaja Antti tässä vieressä, Sipilä hauskuutti yleisöä.

– Älä anna väärää todistusta toverista, Rinne älähti.

Rinne sanoi SDP:n haluavan tilkkiä aukkoja, joita verojärjestelmässä on. Demarijohtaja huomautti, että haittaverot ovat tasaveroja, joita kiristettäessä täytyy huolehtia siitä, että köyhimmät ihmiset eivät köyhdy entisestään.

Sipilä korosti, ettei myöskään yrittäjiä pidä kurittaa osinkoverotuksen kiristyksin.

– Älä Antti koske siihen, pidetään huoli siitä, että yrittämisessä säilyy Suomessa hyvät kannustimet, koska sieltä se työ tulee, pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Sipilä, Rinne ja paneelin kaksi muuta osanottajaa, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen joutuivat antamaan myös nuorille vastauksia ilmastonmuutokseen.

Sipilä piti mahdolllisena Suomessa jopa nopeampaa talouskasvua siksi, että Suomella on tarjota ratkaisuja sekä päästöjen vähentämiseksi, hiilinielujen kasvattamiseksi että teknologian hyödyntämiseksi ja viemiseksi maailmalla.

­– Tarvitaan iso syteemitason muutos. Suomessa valitettavasti tämä keskustelu pyörii jonkun lihaveron ympärillä – en tiedä kuka sen aloitti – mutta se ei ratkaise tätä ongelmaa, me tarvitaan iso systeemitason muutos, Sipilä sanoi vieressään istuvaa Rinnettä mulkaisten.

Rinne toivoi lisää ratkaisuehdotuksia kehiin.

– Minusta olisi kyllä fiksua se, että ei ammuttaisi alas toistemme juttuja tai vääristeltäisi, niin kuin sinä äsken lihaverosta höpötit.

Haavisto sanoi ymmärtävänsä Rinteen näkemystä. Nuoriso odottaa vastauksia, ja niitä pitää olla vaikka ne eivät aina onnistuneita olisikaan.

Kun vaalikeskustelun henki on Haaviston mukaan ollut se, ettei haluta luopua bensa-autoista, dieselistä, lihasta, maidosta eikä ainakaan metsähakkuista, jotain pitäisi pystyä esittämään tilalle.

– Me joudutaan tekemään jotakin.

Sipilä huomautti, että Suomessa on jo sekoitevelvoitteella saatu puoli miljoonaa autoa käytännössä päästöttömäksi.

– Ja keskusta teki vasta ehdotuksen turvepitoisten maiden metsittämisestä ja ennallistamisesta, joka sitoo noin miljoonan tonnin verran hiilidioksidia. Joka on noin 0,7 prosenttia meidän päästöistä.

Sipilä myönsi kuitenkin, että Euroopan tasollakin on edessä vielä kova vääntö.

– Ehkä kaikkien suurin pettymys viime viikon Eurooppa-neuvostossa oli Saksan selkeästi muuttunut kanta tähän asiaan. Meillä tulee olemaan kyllä EU-puheenjohtajana kova työ, kun meidän kaudella tehdään ne 2030-tavoitteet, Sipilä totesi.