SDP:n kanta maakuntaveroon yhä epäselvä – Malm: Ensin valmistellaan, sitten tehdään päätökset

Kokoomus on maalannut vaaliteknisistä syistä maakuntaverosta mörön, jonka se haluaa ampua alas, keskustan Markus Lohi sanoo
Aluevaalit

SDP:n kanta maakuntaveroon on herättänyt hämmennystä viime aikoina.

Aluevaaliohjelmassa sille annetaan varovainen tuki, mutta viime viikon vaalitenteissä sekä SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen että SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesivat, että toteuttamiskelpoista mallia maakuntaverolle ei ole.

Varapuheenjohtaja Niina Malm puolestaan korosti tiistaina, että SDP:n kanta ollut koko ajan se, että maakuntavero valmistellaan tällä hallituskaudella.

Malmin mukaan puolueen lopullinen kanta on kiinni siitä, millainen mallista tulee.

– Sitten kun meillä on paketti, jota voidaan ruveta katselemaan, että miltä se näyttää, sitten tehdään myös päätökset, Malm sanoi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn aluevaalitentissä.

Maakuntaveron valmistelua tehdään parhaillaan valtiovarainministeriössä, ja työn on määrä olla valmiina ensi vuoden loppuun mennessä.

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo korosti puolueensa vastustavan kolmatta verotuksen tasoa neliraajajarrutuksella.

Orpo totesi pääministeri Sanna Marinin (sd.) sanoneen selkeästi, että hallitus on sopinut maakuntaveron valmistelusta.

– Nyt hallituspuolueet ovat alkaneet riitelemään. Minä koen tämän sellaisena, että erityisesti sosiaalidemokraatit ovat alkaneet pakittaa tässä äänestäjien pelossa.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi huomautti, että hallitusohjelmassa puhutaan mahdollisesta maakuntaverosta, mutta parlamentaarisen selvityksen mukaan se ei ole toteuttamiskelpoinen nyt maakunnille tulevilla tehtävillä eli sotella ja pelatustoimella.

– Tällä hetkellä valmistellaan (maakuntaveroa), mutta on täysin selvää keskustan näkökulmasta, että tällä vaalikaudella ei päätetä maakuntaverotuksen tulosta Suomeen.

– Jos mennään laajempaan malliin, vero voi olla järkevä.

Lohen mukaan kokoomus vastustaa nyt maakuntaveroa, jota ei ole edes tulossa.

– Vaaliteknisesti kokoomus on itse maalannut seinälle mörön, jonka se haluaa ampua alas.

Lohen mukaan kokoomuksessa tiedetään varsin hyvin, että maakuntaveroa ei ole tulossa, eikä näissä vaaleissa ole kysymys maakuntaverosta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmää johtava Jussi Saramo myös korosti, että uudet hyvinvointialueet eivät päätä maakuntaverosta, vaan se on eduskunnan asia.

– On härskiä äänestäjien sumuttamista kun antaa ymmärtää, että näissä vaaleissa on kyse maakuntaverosta.