Savola Verkkouutisille al-Holin suomalaisten palautussuunnitelmista: Keskusta ei ole ollut niistä tietoinen

Ulkoministeriö

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan keskustalaisjäsenen Mikko Savolan mukaan hallitus ei ole tehnyt poliittista päätöstä Syyrian al-Holin ISIS-leiriläisten palaamiseen varustautumisesta ja valmistautumisesta.

Verkkouutiset haastatteli Washingtonissa työmatkalla olevaa Savolaa asiasta.

Savola kertoi myös, ettei keskusta ole ollut tietoinen palautuksista. Hän totesi, ettei itse hyväksy palautuksia.

– Heitä ei pidä tuoda Suomeen, koska he ovat riski meidän turvallisuudelle, Savola sanoi.

Keskusta ei Savolan mukaan ole myöntyväinen myöskään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) esittämään tapauskohtaiseen harkintaan.

Haavisto on aiemmin sanonut, että palautuksilla olisi hallituksen tuki.

– Ei minun tietojeni mukaan. Jos iltakoulu on sivunnut sitä, se ei ole yhtä kuin poliittinen päätös. Sellaista ei ole olemassakaan, Savola korosti.

Verkkouutisten jutussa myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) vahvisti, ettei sen enempää palautuksista kuin valmistautumisesta ja varautumisesta niihin ole tehty poliittista päätöstä.

Hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä (kesk.) puolestaan ilmoitti Twitterissä, että keskustan hallintovaliokuntaryhmän kanta al-Holin suomalaisiin on selkeä.

– Emme hyväksy massapalautuksia, myös lasten osalta tilanne on harkittava tarkkaan. Vapaaehtoisesti kalifaatiin lähteneet ovat itse kohtalonsa valinneet. Jääkööt sinne, Kärnä kirjoittaa.