SAK pani kovat piippuun – postiselkkaus uhkaa keskeyttää työmarkkinaneuvottelut

Postin työkiista

SAK varoittaa, että jos Posti käyttää vuokratyöntekijöitä Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) torstaina alkavan työnseisauksen alaisten töiden tekemiseen, SAK keskeyttää neuvottelut yhteisestä työmarkkinaratkaisusta.

SAK on valmis jatkamaan neuvotteluja vasta, kun Posti lopettaa vuokratyöyritysten käytön lakon murtamiseen.

Keskusjärjestön puheenjohtaja Lauri Lyly ei halua ennakoida, miten työmarkkinaratkaisulle käy, jos neuvottelut keskeytyvät.

– En halua sitä tässä nyt ennakoida, koska neuvottelut ovat olleet ihan asiallisia viimeisen kuukauden. On tehty hyvää työtä keskenään neuvotellen. Olemassa oleva neuvottelutila on tietenkin pieni, mutta kuitenkin ratkaisua yritetään hakea koko ajan. Myös työnantajat ovat olleet tässä pöydässä aktiivisempia kuin aiemmin syksyllä, Lyly sanoi STT:lle.

Hallituksen niin sanotut pakkolait kilpailukyvyn parantamiseksi lähtivät lausuntokierrokselle viime viikolla.

Samaan aikaan työmarkkinaosapuolet hakevat edelleen vaihtoehtoaan kustannuskilpailukykyä parantavaksi paketiksi.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder pitävät SAK:n hallituksen linjauksia ymmärrettävinä.

Työmarkkinaosapuolten on ollut määrä tavata seuraavan kerran keskiviikkona.

Fjäder arvioi, että neuvottelut tuskin jatkuvat keskiviikkona, jos kiista on tämänkaltainen.

– Tämä on niin iso periaate, että tämähän voisi koskettaa ketä tahansa, Fjäder sanoi STT:lle.

Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä yhteiskuntasopimusneuvottelujen vaarantaminen Postin työkiistan vuoksi on vastuutonta.

 – Tämä on yksipuolinen SAK:n ilmoitus. Me emme ole neuvotteluja lopettamassa, vaan pyrkimässä ratkaisuun, sanoi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

SAK:n jäsenliitot ryhtyvät valmistelemaan saartotoimenpiteitä SOLia ja muita yrityksiä kohtaan, jotka vuokraavat Postille työntekijöitä työtaistelun kohteena oleviin tehtäviin.

Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoi iltapäivällä asettaneensa SOL Henkilöstöpalvelut hakusaartoon tästä päivästä alkaen.

Saarrolla PAM tukee PAU:n työehtosopimusneuvotteluja. Samalla PAM tuomitsee Postin ja SOL Henkilöstöpalvelujen toimet värvätä vuokratyöntekijöitä lakon alaiseen työhön.

Saarto mahdollistaa työttömän työnhakijan kieltäytymisen lakon alaisen työn vastaanottamisesta ilman seurauksia.

PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta neuvottelevat postialan työkiistasta valtakunnansovittelijan toimistossa parhaillaan.