Saaren raportti nosti eläkeläisten asumistuet taas tapetille

Eläkeliiton puheenjohtaja Eeva Kuuskoski vaatii, että uudistukset tehdään huolella – ”Kukaan ei saa joutua kohtuuttomaan tilanteeseen”
Eläkeläiset

Eilen julkistettuun professori Juho Saaren vetämän eriarvoistumistyöryhmän loppuraporttiin sisältyy myös ajatus eläkkeensaajien asumistukea saavien siirtämisestä yleisen asumistuen piiriin.

– Hankala tilanne puhua uusista kiristyksistä, kun pienituloisimpien eläkeläisten toimeentulo on muutenkin tiukoilla esimerkiksi indeksien jäädytysten vuoksi, sanoo Eläkeliiton puheenjohtaja Eeva Kuuskoski.

– Sinänsä sosiaaliturvan uudistaminen selkeämmäksi, yksinkertaisemmaksi ja kattavammaksi on ehdottomasti hyvä tavoite, hän korostaa.

– Järjestelmät ovat nyt niin monimutkaisia, että koko maasta löytyy tuskin ketään, joka hallitsee niiden kaikki yksityiskohdat.

– Jos eläkeläisten asumistukeen ryhdytään puuttumaan, niin se on tehtävä huolella ja tarkkaan harkiten. Kukaan ei saa joutua kohtuuttomaan tilanteeseen, muistuttaa Kuuskoski.

Asumistukien yhtenäistämisestä puhuttiin jo Vanhasen toisen hallituksen aikana Sata-komiteassa. Nykyisen hallituksen ohjelmaan se sitten sisältyikin osana byrokratian purkua ja sosiaaliturvan yhtenäistämistä. Eikä muutoksesta koituvia säästöjäkään pidetty merkityksettöminä.

Hallitus teki eläkeläisten erillisen asumistukijärjestelmän purkamisesta jo esityksenkin. Suunniteltiin, että päätöksen vaikutuksia eläkeläisille pehmennettäisiin esimerkiksi sillä, että määriteltäisiin summa, jota enempää kenenkään asumismenot eivät saisi nousta.

Laajan vastustuksen vuoksi hallitus perui esityksensä syksyllä 2015.

Keskustan tuolloinen varapuheenjohtaja Annika Saarikko kommentoi silloin (Suomenmaa 1.12.2015), että ihan Atlantin syvänteeseen hanketta ei kuitenkaan kannata haudata. Yhdessä järjestelmässä olisi helpompi järjestää asiakaspalvelu, tiedottaa järjestelmästä sekä lisätä läpinäkyvyyttä tukien maksatuksessa.

– Mutta hyvää lainvalmistelua se vaatii, koska muutoksesta ei saa maksattaa liian kovaa hintaa, Saarikko korosti.

– Ei ole tarkoituksenmukaista, että yksi väestöryhmä kärsii talouden kurimuksesta turhan ankarasti.

Juttua päivitetty klo 14.50: Poistettu epätarkka viittaus opiskelijoiden asumistukeen