Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Politiikka

”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot

12.7.2025 8:00
Lue lisää 
Politiikka
Ruotsin hallituspuolueiden ja tukipuolue ruotsidemokraattien puheenjohtajat kertoivat hallituksen muodostamisesta viime lokakuussa. Vasemmalta ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson, maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson, kristillisdemokraattien Ebba Busch ja liberaalien Johan Pehrson. (Kuva: AFP / Lehtikuva)

Ruotsidemokraattien asema hallituksen tukipuolueena voi suojata Ruotsin hallitusta sellaisilta kohuilta kuin mitä Suomessa on nähty – puolueella on kuitenkin vaikutusvaltaa hallituspolitiikkaan

Hallituksen tukipuolueena ruotsidemokraatit on saanut edistettyä muun muassa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Asiantuntijoiden mukaan on vaikea arvioida, miten asema hallituksen ulkopuolella mutta myös sen tukena vaikuttaa puolueen kannatukseen.
STT-Maiju Ylipiessa 25.7.2023 13:30, muokattu 25.7.2023 14:24
a– a+
Politiikka

Ruotsidemokraattien asema Ruotsin hallituksen tukipuolueena voi jossain määrin suojata hallitusta samanlaisilta kohuilta kuin mitä Suomessa on viime aikoina nähty, arvioivat asiantuntijat STT:lle.

Oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit päätyi viime syksyn eduskuntavaalien jälkeen lähemmäs vallankahvaa kuin kertaakaan aiemmin. Puolue oli vaalit voittaneen oikeistoblokin suurin, mutta hallituksen muodosti maltillinen kokoomus kristillisdemokraattien ja liberaalien kanssa. Ruotsidemokraateista tuli hallituksen tukipuolue. Kokoonpano apupuolueineen muistuttaa siis hyvinkin tarkasti Suomen hallitusta.

Järjestely oli odotettu, sillä oikeistopuolueet olivat ennen vaaleja ilmaisseet halukkuutensa muodostaa hallitus ruotsidemokraattien tuella. Ne eivät kuitenkaan halunneet puoluetta osaksi hallitusta, sanoo valtiotieteen professori Carl Dahlström Göteborgin yliopistosta STT:lle.

Ruotsidemokraatit puolestaan oli valmis jäämään hallituksen ulkopuolelle, kunhan se saisi vaikutusvaltaa hallituksen politiikkaan. Sitä se myös sai, Dahlström sanoo.

Yhteistyön pohjaksi hallituspuolueet ja ruotsidemokraatit laativat yli 60-sivuisen Tidö-sopimuksen. Niin pitkä ja yksityiskohtainen sopimus hallituskoalition muodostamiseksi on Dahlströmin mukaan varsin epätavallinen.

– Sopimus takasi ruotsidemokraateille paljon vaikutusvaltaa sekä politiikkaan että prosesseihin.

Ruotsidemokraatit on onnistunut muun muassa saamaan aikaan kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan ja rikoksiin liittyvään politiikkaan, esimerkiksi rangaistuksiin, Dahlström sanoo.

Suomen tuore hallitus on saanut heti taipaleensa alussa setviä perussuomalaisministereiden aiempia natsiviittauksia ja rasistisia kommentteja. Äärioikeistolaisuuteen liittyviä kohuja on ollut myös ruotsidemokraateilla olemassaolonsa aikana useita, Dahlström sanoo.

– Heidän on täytynyt käsitellä näitä asioita uudelleen ja uudelleen. Melko usein he ovat käsitelleet asian sulkemalla pois ne edustajat, jotka ovat esimerkiksi antaneet suoranaisen rasistisia lausuntoja.

Ruotsin viime vuoden eduskuntavaalien alla julkaistun, muun muassa SVT:n uutisoiman tutkimuksen mukaan noin 290 ehdokkaalla oli jonkinlaisia yhteyksiä äärioikeistolaisuuteen. Heistä ylivoimainen enemmistö, yli 210, oli ruotsidemokraattien ehdokkaita.

Suojeleeko ruotsidemokraattien asema hallituksen ulkopuolisena tukipuolueena hallitusta joutumasta samanlaisiin kohuihin, joita Suomen uusi hallitus on saanut Petteri Orpon (kok.) johdolla selvitellä? Jossain määrin kyllä, arvioivat asiantuntijat.

– Jos esimerkiksi ruotsidemokraattien puoluejohtaja tai joku hänen lähellään sanoo jotain (asiatonta), siitä ei tule pääministerin ongelma, vaan lähinnä ruotsidemokraattien ongelma, kuvailee Dahlström.

Samoilla linjoilla on myös Pohjoismaiden tutkimuksen professori Peter Stadius Helsingin yliopistosta. Hän näkee maiden välillä myös eroa siinä, ketkä poliitikot julkisuuteen ylipäätään viestivät ja kuinka paljon. Tämä liittyy hänen mukaansa muun muassa siihen, että Ruotsissa on listavaalit, kun taas Suomessa äänestetään yksittäisiä ehdokkaita.

– Ruotsissa yksittäiset puolueen jäsenet eivät tee sillä tavalla ulostuloja kuin meillä Suomessa, jossa Facebookit ja Twitterit laulavat koko ajan, Stadius sanoo STT:lle.

– Vaikuttaa siltä, että yleisesti ottaen puolueiden mediakuri on vaikeampi pitää kasassa Suomessa kuin Ruotsissa.

Hallitus tarvitsee ruotsidemokraatteja saadakseen eduskunnan enemmistön päätöstensä tueksi.

– Pääministeripuolue ja koko hallitus ovat ruotsidemokraattien toimesta tavallaan yksi käsi sidottuna, Stadius luonnehtii.

Suuria konflikteja Tidö-puolueiden välillä ei ole tähän mennessä näkynyt, vaikka eripuraa on ollut esimerkiksi EU-tasolla maahanmuuttopolitiikassa. Ilmatilaa on vienyt muun muassa Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi.

– Siinä on vallinnut aika lailla yhtenäinen kansallinen rintama. Se ei ole tuottanut mitään kiistakysymyksiä, Stadius sanoo.

Hän arvioi, että maahanmuuttopolitiikka on jatkossakin hallitukselle kiperin kysymys.

– Muista asioista voidaan kyllä sopia, mutta se voi olla sellainen osa-alue, jossa ruotsidemokraatit eivät hirveästi anna periksi.

Dahlströmin mukaan jonkin verran vääntöä hallituksessa on aiheuttanut esimerkiksi ympäristöpolitiikka. Keskustelua on syntynyt myös siitä, että ruotsidemokraatit haluaisivat päästä vaikuttamaan valtion virastojen johtajien nimityksiin, minkä hallitus katsoo kuuluvan vain sille. Asiaa kommentoi keväällä muun muassa maltillisen kokoomuksen oikeusministeri Gunnar Strömmer Expressenille.

Vaikka jännitteitä on erityisesti ruotsidemokraattien ja liberaalien välillä, hallituksen ja tukipuolueen yhteistyömalli vaikuttaa jatkon kannalta riittävän toimivalta, Dahlström arvioi.

– Jos täytyisi veikata nyt, sanoisin, että hallitus istuu kauden loppuun asti.

Kannatuskyselyiden perusteella pääministeripuolueen kansansuosio on pyörinyt vaaleihin verrattuna suurin piirtein samalla tasolla ja ruotsidemokraattien hieman laskenut. Myös kahden pienemmän hallituspuolueen kannatuksessa on ollut pudotusta.

– On selvää, että tähän hallitukseen kuuluminen vaatii veronsa sekä kristillisdemokraateilta että liberaaleilta, Dahlström sanoo.

Ruotsidemokraattien nousu nykyasemaansa on puolueelle ja Ruotsin politiikalle merkittävää, Dahlström painottaa.

– Ruotsidemokraatit on vuosia kamppaillut tullakseen hyväksyttäväksi hallituskumppaniksi. Nyt se on vihdoin hyväksytty hallituksen yhteistyökumppaniksi, vaikka se ei olekaan hallituksessa. Tämä on Ruotsin politiikassa aivan uutta.

Muut oikeistopuolueet taas ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että ilman yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa ne jäävät lähitulevaisuudessa vasemmistopuolueiden rinnalla pienemmäksi blokiksi ja ilman poliittista valtaa, hän sanoo.

Onko tukipuolueena toimiminen ruotsidemokraateille askel kohti hallituspuolueen asemaa tulevaisuudessa? Dahlström pitää kehityskulkua hyvin mahdollisena, riippuen toki vaalituloksesta.

– En usko, että ruotsidemokraatit hyväksyvät nykyisen kaltaista roolia seuraavassa hallituskoalitiossa. Jos vaalitulos olisi täysin sama seuraavissa vaaleissa, uskon, että he vaatisivat paljon vahvemmin asemaa hallituksessa.

Stadius ei pidä ruotsidemokraattien nousua hallituspuolueeksi mitenkään itsestään selvänä.

– 20 prosentin kannatuksella puolueella on paljon valtaa, mutta ei se pysty yksin määrittelemään kansallista politiikkaa, jos linja-erot ovat niin suuria, että muut puolueet eivät lähde mukaan.

Ruotsin hallituskulttuuri poikkeaa Suomesta muun muassa siinä, että siellä on totuttu vähemmistöhallituksiin, Stadius huomauttaa.

– Odotushorisontti on aivan erilainen kuin Suomessa, jossa aina kyhätään enemmistöhallitus ja sitten riidellään hallituksen sisällä.

Professorien mukaan on vaikea ennustaa, miten toimiminen hallituksen apuna mutta sen ulkopuolella vaikuttaa ruotsidemokraattien kannatukseen.

Stadiuksen arvion mukaan ruotsidemokraattien suosio riippuu pitkälti siitä, miten yleinen poliittinen tilanne Ruotsissa kehittyy.

– Jos esimerkiksi jengiväkivaltaan ei pystytä puuttumaan, voisin kuvitella, että ruotsidemokraatit säilyttävät äänestäjänsä. He pystyvät kuitenkin sanomaan, että he ovat olleet hallituksen ulkopuolella. Että jos heidän ohjelmaansa olisi saatu vielä enemmän läpi, olisi tullut tuloksia.

Lue myös

Norjalaistehtaan hiilidioksidipäästöt viedään putkea pitkin merenpohjan alle – tulevaisuudessa sinne voi päätyä myös suomalaispäästöjä

Kesäkuussa käyttökuntoon valmistunut projekti on Norjan historian suurin ilmastotoimi
14.7.2025 11:01

Helle jatkuu maanantaina laajalti koko maassa, myös yöt voivat olla trooppisia

Alkuviikko jatkuu viikonlopun tavoin hyvin lämpimänä, kertoo Ilmatieteen laitos. Maanantaina lämpötila nousee laajalti koko...
14.7.2025 10:31

Trump: Yhdysvallat lähettää Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä

Lähetettävien ilmatorjuntajärjestelmien määrästä ei ole Trumpin mukaan vielä sovittu
14.7.2025 10:21

Aihetunnisteet

Orpon hallitus Perussuomalaiset Politiikka rasismi Ruotsi ruotsidemokraatit Ulkomaat

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa
Uutiset | 12.7.2025 20:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Norjalaistehtaan hiilidioksidipäästöt viedään putkea pitkin merenpohjan alle – tulevaisuudessa sinne voi päätyä myös suomalaispäästöjä
Uutiset | 14.7.2025 11:01
Helle jatkuu maanantaina laajalti koko maassa, myös yöt voivat olla trooppisia
Uutiset | 14.7.2025 10:31
Trump: Yhdysvallat lähettää Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä
Uutiset | 14.7.2025 10:21
Vakavat auto-onnettomuudet ovat vähentyneet
Uutiset | 14.7.2025 10:01
Hallitus antaisi ministeriöille luvan pantata hallitusneuvotteluja koskevia asiakirjoja
Uutiset | 14.7.2025 10:00
Fazer perustaa noin 400 miljoonan euron suklaatehtaan Lahteen
Uutiset | 14.7.2025 9:36
Britannian poliisi otti kiinni kymmeniä tuen osoittamisesta kielletylle ryhmälle
Uutiset | 14.7.2025 9:24
Lähes 40 kuollut druusien ja beduiinien välisissä kahakoissa Syyriassa
Uutiset | 14.7.2025 9:16
Irlannissa aloitetaan kaivaukset pienten lasten joukkohaudalla
Uutiset | 14.7.2025 9:03
Gazan viranomaiset: Israelin iskut tappoivat sunnuntaina kymmeniä palestiinalaista, useita lapsia
Uutiset | 14.7.2025 9:03
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Norjalaistehtaan hiilidioksidipäästöt viedään putkea pitkin merenpohjan alle – tulevaisuudessa sinne voi päätyä myös suomalaispäästöjä
Uutiset | 14.7.2025 11:01
Helle jatkuu maanantaina laajalti koko maassa, myös yöt voivat olla trooppisia
Uutiset | 14.7.2025 10:31
Trump: Yhdysvallat lähettää Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä
Uutiset | 14.7.2025 10:21
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste