Runonlausuja ja elokuvaintoilija – Sipilä kertoo suhteestaan kulttuuriin Ylellä ja haluaa ymmärtää kulttuurin olevan laaja-alaisesti kaikkea urheilusta elokuviin ja käsitöistä oopperoihin

Nikkarointi on Sipilälle ja tämän suvussakin erityisen mieluinen harrastus – setä ollut rakentamassa pääministerin virka-asunnon terassia Kekkosen pääministerikaudella
Sipilä

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä haluaa ymmärtää kulttuurin laaja-alaisesti. Hän luettelee kulttuuriin kuuluvaksi niin käsityöt kuin urheilunkin siinä missä minkä tahansa taiteen.

Tällä hetkellä toimitusministeristön pääministeri Sipilä kuluttaa vapaa-aikaansa juuri käsitöiden parissa. Hän kertoi viime viikon torstaina Ylen Puoluejohtajien kulttuurikartta -ohjelmassa väsäilevänsä puheenjohtaja-nuijia viimevuotisen talvimyrskyn Kesärannassa katkaisemasta vaahteranokasta.

– Varasin oksan itselleni heti ja olen siitä väsäillyt nuijia eduskuntatyön päättäville pitkän päivätyön tehneille keskustan kansanedustajille. Jokunen on jo tullut valmiiksi saatuakin, mutta on näissä vielä tekemistäkin. Yllättävän paljon aikaa noiden parissa kuluu, kun kiinnitän niihin myös nimetyt messinkilaatat.

Pääministerin virka-asunto Kesärantaan Sipilällä on yllättävä sukuyhteys.

– Nyt noin 90-vuotias setäni kertoi, että hän oli Olympiavuonna 1952 töissä rakentamassa terassia Kesärannassa. Samana vuonna pääministeri Urho Kekkonen rakennutti pihapiiriin saunarakennuksen, niin luultavasti setäni oli rakentamassa juuri sen rakennuksen terassia.

– Käsityöinnostus kulkee meillä suvussa. Opin nikkaroinnin saloja isältäni. Käsillä tekeminen on suomalaisille arvokasta perintöä. Se on kulttuuria, joka siirtyy sukupolvelta toiselle, Sipilä pohtii.

Toimittajan kysyessä jotakin yllättävää tietoa Sipilästä itsestään tältä irtosi lyyrinen vastaus.

– Ei ehkä uskoisi, mutta teen runoja. Lupasin vaimon veljen tyttärelle, että jos tämä menee naimisiin, esitän häissä itse kirjoittamani runon. Eipä mennyt kauankaan, kun pääsin lunastamaan tämän lupauksen. Runo oli ehkä vähän kankea ja kovasti loppusointuja täynnä. Meillä vaimo on kyllä parempi runojen kanssa, Sipilä naurahtaa.

Sipilä kuvailee itseään kulttuurin suhteen kaikiruokaiseksi. Nikkaroinnin ja urheilun lisäksi hän kertoo intoilleensa nuoruudessaan Abba-yhtyeestä ja nykyään erityisesti elokuvista.

– Suomalaiset klassikot, kuten Tuntematon sotilas ovat kyllä vertaansa vailla. Samoin innostun selviytymistarina-elokuvista. Viimeksi tuli jännitettyä sellaista elokuvaa, kuin Vuori välissämme. Siinä kaksi ihmistä yrittää selvitä lento-onnettomuuden jälkeen sivistyksen pariin.

– Silloin 16-vuotiaana Abba oli kuuminta hottia, mutta nykyään makuni on monipuolistunut. Olen nauttinut suunnattomasti oopperasta ja baletistakin, joita ei nuorena olisi kuvitellutkaan menevänsä katsomaan. Musiikkikappaleista ehdoton suosikkini on kyllä Sibeliuksen Finlandia. Joka kerta sen kuullessa tahtoo tulla kyynel silmäkulmaan, niin syvällisesti Suomen historiaa on saatu sen säveliin, Sipilä sanoo.