Ravintola-alan järjestö MaRa kritisoi hallituksen tukipakettia tuoreeltaan – vaatii tuen kolminkertaistamista
Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry kritisoi tuoreeltaan hallituksen ravintoloille myöntämää 120 miljoonan euron tukipakettia.
MaRa vaatii, että eduskunta kohottaa korvauksen 350 miljoonaan euroon. Tämä on järjestön aiemminkin vaatima tuen suuruus.
MaRan näkemyksen mukaan hallituksen esittämä korvaus ei riitä pelastamaan ravintoloita ja työpaikkoja.
Ravitsemisliikkeiden myynti huhti-toukokuussa 2019 oli noin miljardi euroa.
MaRa muistuttaa, että hallituksen esittämä korvaus on vain 12 prosenttia siitä.
– Vetoan eduskuntaan, että se pelastaa ravintola-alan ja sen työntekijät katastrofilta ja korottaa ravintoloille maksettavan korvauksen 350 miljoonaan euroon. Se on vain 23 prosenttia ravintola-alan vuosittain maksamista arvonlisä-, alkoholijuoma- ja palkkaveroista ja 35 prosenttia ravintoloiden kahden kuukauden myynnistä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa
Lapin mukaan perusteluna määrän pienuudelle on esitetty sitä, että muutkin toimialat ovat kärsineet.
– Koronaviruksen talouskatastrofin suurimmat kärsijät ovat olleet kiistatta ravintolat, hotellit, kylpylät, kongressikeskukset ja monet muut matkailualan yritykset, joista suurimmalla osalla on myös ravintolatoimintaa. Matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat menettäneet myynnistään yli 90 prosenttia, ja myynnin menetykset ovat aiheutuneet julkisen vallan päättämistä sulkemis-, kokoontumis- ja liikkumisrajoituksista, hän toteaa.
Kustannushyvitykseen perustuvassa korvauksessa on leikkuri, joka vähentää merkittävästi korvausta niiltä ravintolayrityksiltä, joilla on paljon ravintoloita ja sen myötä työntekijöitä.
Leikkuri on MaRan tulkinnan mukaan epäoikeudenmukainen ravintoloiden sisäisen kilpailutilanteen näkökulmasta.
– Ravintoloille maksetaan 15 prosenttia korvausta menetetystä myynnistä siltä osin, kun kuukausikohtainen myynti on alle miljoona euroa. Sen ylittävältä osalta korvaus on vain viisi prosenttia. Korvauksen enimmäismäärä on 500 000 euroa, tiedotteessa todetaan.
Järjestö kritisoi myös paljon työllistävien henkilöstöravintoloiden jättämistä tuen ulkopuolelle.
– Eduskunnan tulee myös poistaa ravintola-alan sisäistä kilpailua vääristävä korvausleikkuri ja saattaa henkilöstöravintolat korvauksen piiriin, Timo Lappi toteaa järjestönsä kantana.