Rasvaprofessorina muistettu Pekka Puska varoittaa nyt nuuskan laillistamisesta – "Terveyshaitat tulisivat ammattiin opiskeleville nuorille"
Erityisesti Pohjois-Karjala-projektista muistettu terveysvaikuttaja Pekka Puska varoittaa nuuskan vaaroista. Professori Puskan mukaan myynnin laillistaminen lisäisi voimakkaasti nuuskan käyttöä.
– Suurimmat terveyshaitat tulisivat näillä näkymin ammattiin opiskeleville nuorille. Lisäksi esimerkiksi marginaalisena pysynyt naisten nuuskaaminen voisi voimakkaan markkinoinnin seurauksena moninkertaistua.
Nuuskan laillistamisesta on käyty viime päivinä keskustelua. Ylen kansanedustajille lähettämästä kyselystä selvisi, että nuuskan maahantuonnin ja myynnin laillistamista kannattavia löytyy lähes jokaisesta eduskuntaryhmästä.
Puska on keskustan entinen kansanedustaja ja vaikuttaa tällä hetkellä kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry:n puheenjohtajana.
Puska toteaa järjestön tiedotteessa, että vaikka nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt, se on vielä suhteellisen alhaisella tasolla tupakoinnin yleisyyteen verrattuna. Päivittäin nuuskaavien nuorten osuus on vain noin 5–10 prosenttia.
Käyttö on kuitenkin yleistynyt. Järjestön mukaan se voi johtua siitä, että se koetaan haitattomaksi eikä nuuskan terveyshaitoista tiedetä yhtä hyvin kuin tupakoinnin haitoista.
– Nuuskasta viestitään erityisesti sosiaalisessa mediassa hyvin myönteiseen sävyyn. Siellä sitä pidetään lähes terveystuotteena. Kuitenkin nuuska sisältää muun muassa lähes 30 syöpävaarallista ainetta, ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara sanoo.
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä esitti viime vuonna nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin vähentämistä kilosta sataan grammaan.
Samalla työryhmä ehdotti, että myös matkustajatuontirajoitusten rikkomuksista annettavia seuraamuksia tehostettaisiin ja vahvistettaisiin viranomaisten keinoja valvoa laitonta maahantuontia ja kauppaa.
– Sen sijaan, että keskusteltaisiin nuuskan tai purutupakan myynnin laillistamisesta, olisi tärkeää keskittyä työryhmän ehdotusten edistämiseen, mihin sisältyvät myös tehostetut toimet nuuskan torjunnassa, Puska toteaa.