Raportti: Venäjän valtio yllyttää kansanmurhaan Ukrainassa, tarkoituksena tuhota Ukrainan kansa

Venäläissotilaiden siviileihin kohdistamat väkivaltaisuudet ovat raportin mukaan johdonmukaisia ja kokonaisvaltaisia
Ukrainan sota

Venäjän valtio yllyttää kansanmurhaan Ukrainassa, toteaa tuore raportti. Sen mukaan julmuuksista, joihin Venäjän joukot ovat syyllistyneet, voidaan päätellä, että sen tarkoituksena on tuhota Ukrainan kansa.

Raportin julkaisivat perjantaina yhdysvaltalainen New Lines Institute for Strategy and Policy ja kanadalainen Raoul Wallenberg Center for Human Rights. Sen tekemiseen on osallistunut joukko kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien asiantuntijoita.

Kansanmurhaan yllyttämiseen viittaa raportin mukaan muun muassa Ukrainan tai ukrainalaisuuden olemassaolon kieltäminen, puheet denatsifikaatiosta sekä epäinhimillistäminen.

–  Venäjän korkeimmat viranomaiset ja valtion tiedotusvälineet ovat kiistäneet Ukrainan valtion olemassaolon ja ilmaisseet epämääräisen tavoitteen Ukrainan puhdistamisesta natseista sekä luonnehtineet merkittävää, määrittelemätöntä osaa väestöstä natseiksi, kuolettavaksi uhaksi.

Raportti toteaa, että venäläisessä propagandassa ukrainalaiset esitetään laillisena tuhokohteena.

–  On paljon todisteita siitä, että venäläiset sotilaat ovat omaksuneet valtion propagandan ja joko ilmaisseet kansanmurha-aikeensa tai toteuttaneet julmuuksia vastauksena siihen.

Venäjän joukkojen siviileihin kohdistamia väkivaltaisuuksia raportti kuvaa johdonmukaisiksi ja kokonaisvaltaisiksi.

Venäjän miehittämillä alueilta on löydetty siviilien joukkohautoja, joiden tutkimukset ovat paljastaneet toistuvan toimintatavan: sidotut kädet, jäljet kidutuksesta ja ampumisen lähietäisyydeltä.

Siviilien joukkosurmien todellinen laajuus paljastuu vasta, kun tutkijat pääsevät Venäjän miehittämille alueille.

Joukkomurhien lisäksi todisteina Venäjän pyrkimyksistä Ukrainan kansan tuhoamiseen ovat seksuaalinen väkivalta ja raiskaukset.

Raportin mukaan venäläissotilaiden toiminta paljastaa ”kansanmurhaan viittaavan kaavan”.

Todisteina tästä ovat mainittujen lisäksi iskut evakuointireitteihin ja humanitaarisiin käytäviin, asuinalueiden pommitukset sekä ukrainalaisten pakkosiirrot Venäjälle.