Puolustusyhteistyössä edessä uusia avauksia – ministeri Kaikkonen tapasi ruotsalaiskollegansa Tukholmassa

Ensivierailunsa Ruotsiin tehnyt Kaikkonen tapasi Hultqvistin jo kolmatta kertaa
Puolustusyhteistyö

Ruotsin kanssa tehtävässä puolustusyhteistyössä voi olla edessä uusia avauksia, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) arvioi. Hän tapasi maanantaina Tukholmassa Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin.

Ministerit sopivat seuraavien askelien selvittämisestä puolustusyhteistyön saralla.

– Vaatii kuitenkin vielä enemmän pohjatyötä ennen kuin voin kertoa niistä enempää, Kaikkonen sanoo STT:lle.

Hallitusohjelman kirjauksen mukaan kahdenvälistä ja alueellista puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa laajennetaan. Uudet toimet voivat Kaikkosen mukaan olla selvillä loppuvuodesta tai viimeistään ensi vuoden alussa.

Puolustusyhteistyön ohella Kaikkonen kertoo keskustelleensa Hultqvistin kanssa esimerkiksi Suomen tulevista hävittäjähankinnoista.

– Ei se tietysti mikään uutinen ole, että ruotsalaiset mielellään meille koneen myisivät. Kertasin Suomen tilanteen, että tässä vaiheessa nämä viisi monitoimihävittäjää, joista Ruotsin Jas Gripen on yksi, ovat kaikki samalla viivalla, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan tapaaminen Hultqvistin kanssa oli ”rutiininomainen ensivierailu”. Tähän mennessä reilut kolme viikkoa puolustusministerinä toiminut Kaikkonen tapasi Hultqvistin virassa ollessaan jo kolmatta kertaa. Aiemmat keskustelut käytiin kansainvälisten kokousten yhteydessä kesäkuussa.

– Kyllä tässä hyvinkin edeltäjän tahdissa ollaan. Tämä todella kuvaa, miten hyvä ja tiivis yhteistyö meillä on Ruotsin kanssa, Kaikkonen sanoo.

Edellinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ehti kautensa aikana tavata ruotsalaiskollegansa kanssa 50 kertaa.

Ruotsista Kaikkonen suuntaa tänään vierailulle Viroon ja tapaa Tallinnassa puolustusministeri Jüri Luikin.