Puoluesihteerien kannanotto: Vaalihäirintä on uhka demokratialle – "Vaalitulos on voitava ratkaista rehdillä puolueiden välisellä kisalla"

Eduskuntavaalit

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit esittävät yhteisessä kannanotossaan huolensa viime vuosina yleistyneestä vaalihäirinnästä

–  Erityisesti toukokuun Euroopan parlamentin vaalien osalta julkisuudessa on kannettu huolta, että vaalihäirinnän keinoja voidaan käyttää myös Suomen rajojen ulkopuolelta. On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi valeuutisia käytetään myös ensi sunnuntain eduskuntavaalien tulokseen vaikuttamiseksi, puoluesihteerit toteavat.

Vaalihäirintää ei toistaiseksi ole havaittu, mutta demokratian varmistamiseksi siihen on puoluesihteerien mukaan varauduttava.

Vaalihäirintä on uhka demokratialle, puoluesihteerit korostavat.

– Vaalitulos on voitava ratkaista rehdillä puolueiden välisellä kisalla. Vaalihäirinnän riskiä vähentää, jos äänestäjät tunnistavat esimerkiksi valeuutisoinnin.

Puoluesihteerit toivovat, että suomalaiset kiinnittävät erityisesti huomioita uutisten lähteeseen ja punnitsevat niiden luotettavuutta. He vetoavat myös mediaan, jotta keinot tunnistaa vaalihäirintäyritykset olisivat esillä niiden eri kanavissa vielä ennen sunnuntain vaalipäivää.

– Demokratian vaaliminen on yhteinen vastuumme.

Kannanoton allekirjoittajia ovat puoluesihteerit Riikka Pirkkalainen (keskusta), Janne Pesonen (kokoomus), Antton Rönnholm (SDP), Lasse Miettinen (vihreät), Riikka Slunga-Poutsalo (perussuomalaiset), Joonas Leppänen (vasemmistoliitto), Asmo Maanselkä (KD), Fredrik Guseff (RKP) ja Matti Torvinen (sininen tulevaisuus)