Presidentti Reagania ampunut mies pääsee täysin vapaaksi – John Hinckley vietti yli 30 vuotta psykiatrisessa sairaalassa ja oli valvonnassa sen jälkeenkin

Yhdysvalloissa presidentti Ronald Reaganin surmaamista yrittänyt John Hinckley pääsee tämän kuun puolivälissä palaamaan normaaliin vapauteen. Tuomioistuin päätti poistaa kuusi vuotta sitten psykiatrisesta sairaalasta vapautuneelle Hinckleylle määrätyt rajoitukset.

Hinckley ampui Reagania revolverilla vuonna 1981 kun tämä oli poistumassa hotellista Washingtonissa. Reagan ja kolme muuta haavoittuivat, mutta kukaan ei kuollut. Vakavimmat vammat sai presidentin lehdistösihteeri James Brady, joka halvaantui osittain ja on joutunut turvautumaan pyörätuoliin.

Hinckley todettiin henkisesti niin sairaaksi, ettei häntä tuomittu vaan passitettiin psykiatriseen hoitoon yli 30 vuodeksi. Hinckley perusteli tekoaan sanomalla, että hän halusi tehdä vaikutuksen Taksikuski-elokuvassa näkemäänsä näyttelijä Jodie Fosteriin.

Hinckley vapautui vuonna 2016 ja pääsi asumaan vanhan äitinsä luo, mutta useiden määräysten rajoittamana. Hinckleyn liikkumista sekä hänen käyttämiään elektronisia viestimiä sekä verkkotilejä seurattiin. Hinckley ei myöskään saanut puhua tiedotusvälineillä tai matkustaa paikkoihin, joissa nykyinen tai entinen Yhdysvaltain presidentti tai kongressin jäsen on käymässä.

Tuomioistuimen keskiviikkoisen päätöksen mukaan Hinckleyn, 67, henkinen tila on ollut jo vuosikymmeniä vakaa, eikä hän ole enää vaaraksi muille.