Potilaat kärsivät ja hallituksen haaveilemat säästöt murenevat, keskusta perustelee välikysymystä sotesta
Keskustan ja Liike Nytin välikysymys on hätähuuto sosiaali- ja terveyspalveluiden puolesta, kertoo eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli.
– Kokoomuksen ja perussuomalaisten politiikka on johtanut tai on johtamassa siihen, että lähipalvelut loittonevat ja uhkaavat paikoin loppua kokonaan, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.
Tiistaina jätetyssä välikysymyksessä kysytään, kuinka hallitus aikoo varmistaa, että jokainen suomalainen saa perustuslain mukaiset sosiaali- ja terveyspalvelut, kun se samaan aikaan leikkaa palveluista ja lisää yksityisen hoidon Kela-korvauksia.
Lisäksi kysytään, miksi hallitus ei anna hyvinvointialueille lisää aikaa talouden kuntoon laittamiseen, jotta pakkoraossa tehtävältä ihmisten lähipalvelujen karsimiselta ja keskittämiseltä vältyttäisiin.
– Tässä todellisuudessa, rahoitusleikkausten ja tiukkenevan ohjauksen kehikossa, hyvinvointialueiden päättäjiä käytännössä painostetaan selkä seinää vasten karsimaan ja keskittämään sote-palveluita, Eeva Kalli totesi.
Puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan keskusta ei leikkaisi sosiaali- ja terveyspalveluista.
– Hallitus teki virheen ottamalla säästölistansa aivan keskeiseksi osaksi julkisten terveyspalveluiden suuret leikkaukset.
Kaikkonen katsoo, että hallituksen päätöksillä ihmisten hoitoonpääsy viivästyy, mistä seuraa sairauksien pahenemista ja hoidon kallistumista.
– Potilaat kärsivät ja hallituksen haaveilemat säästöt voivat jäädä vähäisiksi, keskustajohtaja näkee.
Kaikkosen mielestä suomalaisten pitää voida luottaa siihen, että hoitoa saa, kun tilanne sitä vaatii.
– Nyt tämä luottamus valitettavasti näyttää murenevan kuukausi kuukaudelta.
– Keskusta tekee kaikkensa palveluiden pelastamiseksi. Se ei kuitenkaan ole mahdollista, jos hallitus jatkaa valitsemallaan linjalla, Kaikkonen sanoi.

Keskusta vahvistaisi julkisia terveysasemia, vanhainkoteja, lastensuojelua ja sairaaloita, eikä jakaisi ylimääräisiä lisätukia yksityisille terveysfirmoille, Kaikkonen linjasi.
– Kädenojennuksen tarpeessa ovat nyt julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut, eivät sote-firmojen osakkeenomistajat, hän sivalsi.
Hallitus aikoo uudistaa Kela-korvauksia siten, että yli 65-vuotiaat pääsevät yksityiselle yleislääkärille terveyskeskusmaksun hinnalla. Järjestelmän kokeilu on tarkoitus aloittaa ensi syyskuussa.
– Tämä on täysin silmänlumetta, korosti Liike Nytin Harry Harkimo.
Keskustassa ja Liike Nytissä ihmetellään, miten terveydenhoito paranee, jos ihmisille ei lääkärikäynnin lisäksi kateta jatkotutkimuksia, eli esimerkiksi laboratoriotestejä ja röntgeneitä.
Kaikkonen totesi, että malli on vielä epäselvä, mutta kysymyksiä se herätti.
– On meilläkin huoli siitä, että tässä nyt luodaan suuria odotuksia, jotka eivät tulekaan välttämättä ihan niin toteutumaan, kuin moni kenties luulee, keskustajohtaja sanoi.
Nyt jätettiin jo neljäs keskustan ja Liike Nytin yhteinen välikysymys tällä vaalikaudella.
Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, oliko keskustalla yritystä saada muita puolueita kuin Liike Nyt mukaan välikysymykseensä.
– Ei varsinaisesti, Kaikkonen sanoi.
Kaikkosen mukaan keskusta arveli, että muiden oppositiopuolueiden ”lääkkeet ovat erilaiset”, kun on kyse sote-palveluista. Harkimo totesi olevansa tästä samaa mieltä.
– Tämä oli meidän yleisarviomme, että helpommin saadaan tämä yhdessä muotoiltua, kun tehdään se pienemmällä porukalla, Kaikkonen sanoi.
Kaikkonen kuitenkin toivoi, että muu oppositio osallistuu aktiivisesti välikysymyskeskusteluun eduskunnassa.
Eeva Kalli toivoi, että muut puolueet aktivoituvat myös alueilla.
– Toivomme tietysti kovasti, että myös hyvinvointialueilla muut puolueet ryhtyvät keskustan kanssa puolustamaan lujasti lähipalveluita, Kalli sanoi.
Harry Harkimon mukaan sote-välikysymyksessä on yksinkertaisesti kyse luottamuksesta.
– Suomalaisten on pystyttävä luottamaan siihen, että jos tarvitsee hoitoa, myös saa sitä. Suomalaiset ovat maksaneet veroja ja luottaneet siihen, että saavat sosiaali- ja terveyspalveluita vanhetessaan, Harkimo totesi.
– Mitä sitten tarkoittaa tämä venkoilu sote-palveluiden kanssa? Ei pidä luvata mitään, mitä ei pysty pitämään.
Keskustan Kaikkosen mukaan hallituksen sote-linja on tullut umpikujaan, ja se näkyy kaikkialla.
– Välikysymyksellämme yritämme saada hallituksen tunnustamaan, että uusi ote on nyt välttämätön, jotta sairaiden, vanhusten, perheiden ja vammaisten palvelut voidaan turvata koko Suomessa.
Myös Eeva Kalli korostaa, että tilanne on vakava kautta maan.
– Vallalla oleva leikkaus- ja keskittämispolitiikka johtaa siihen, että hoitaja- ja lääkäripalvelut karkaavat kauas, ennaltaehkäiseviä palveluita ajetaan alas ja ikääntyneitä kuskataan hoitoon kohtuuttoman kauas kodeistaan ja omaisistaan.
Sote-palveluihin osuu myös kotitalousvähennyksen leikkaus.
– Hoito- ja hoivatyöstä saatavasta kotitalousvähennyksestä aiotaan leikata jopa yli puolet ensi vuonna. Raju veronkorotus hoito- ja hoivatyöhön on kova isku sekä palveluita tarvitseville sairaille ja ikääntyneille että näitä palveluita tuottaville yrittäjille ja heidän työntekijöilleen, Kaikkonen sanoi.
– Hallituksen pitää vetää pois ajamansa raju veronkiristys kotiin ostettaviin hoito- ja hoivapalveluihin, keskustan puheenjohtaja vaatii.