Esitutkinta ulkoministeri Haaviston ministerivastuuasiassa on valmistunut – perustuslakivaliokunta jatkaa asian käsittelyä syyskuun alussa

Al-Hol

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut valmiiksi esitutkintansa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiassa. KRP:n oli määrä toimittaa esitutkintapöytäkirja valtakunnansyyttäjän toimistoon maanantain aikana.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoo käyvänsä aineiston läpi vielä kerran sen varalta, että siinä tarvittaisiin vielä joitain KRP:n toimenpiteitä. Hän uskoo pystyvänsä tekemään sen tällä viikolla ja lähettävänsä aineiston sitten eduskuntaan perustuslakivaliokunnalle.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan valiokunta jatkaa asian käsittelyä heti syyskuun alussa, kun eduskunta kokoontuu.

Sitä ennen valiokunnan jäsenillä ja valiokunnan kuultavana olevilla asiantuntijoilla on elokuu aikaa perehtyä aineistoon, jota on Ojala-Niemelän mukaan toistatuhatta sivua.

Hänen mukaansa esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi siinä vaiheessa, kun asian käsittely on päättynyt perustuslakivaliokunnassa.

–  Kun ihmisen oikeusturvasta on kyse, perustuslakivaliokunta yrittää mahdollisimman nopealla aikataululla käsitellä asian, ettei turhaan tällaista kysymystä pitkitetä.

Käsittelyn päätteeksi valiokunta tekee asiasta mietinnön, jossa esittää kantansa ministerin menettelyyn. Sen jälkeen eduskunnan suuressa salissa äänestetään mahdollisesta ministerisyytteen nostamisesta Haavistoa vastaan. Mikäli eduskunta päättää nostaa syytteen, käsitellään syyte valtakunnanoikeudessa.

Rappella on ”tiettyjä käsityksiä” siitä, tulisiko asiassa nostaa syyte.

–  Mutta tältä osinhan asia ei ole julkinen vielä, hän huomauttaa.

–  Jos valiokunta on kiinnostunut valtakunnansyyttäjän näkemyksestä, he kyllä kutsuvat kuultavaksi ja kysyvät siitä.

Perustuslakivaliokunta päätti helmikuussa yksimielisesti pyytää valtakunnansyyttäjää käynnistämään esitutkinnan ulkoministeri Haavistoa koskevassa ministerivastuuasiassa.

Kymmenen opposition kansanedustajaa oli pyytänyt perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa.

Valiokunta katsoi esitutkintakynnyksen ylittyneen yhden asiakohdan osalta. Valiokunta kiinnitti huomiota kysymykseen, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin.

Ojala-Niemelä sanoi helmikuussa keskeisen kysymyksen olevan, oliko Tuomisen siirrossa kysymys rangaistuksesta tai kostosta, jollainen ilmaus myös nousi käsittelyssä esille.

–  Tässä on kysymys siitä, mikä oli Haaviston vaikutin tässä asiassa toimia. (…) Oliko tarkoitus päästä eri mieltä asiasta olleesta virkamiehestä eroon siirtämällä hänet toisiin tehtäviin, Ojala-Niemelä sanoi.

Lain mukaan ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti, joko tahallaan tai törkeän huolimattomuuden vuoksi.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo: 14:56.