Perussuomalaisten nuiva asenne paikallislehtien tukemiseen hämmästytti postilain käsittelyssä – Kummelin "Penakin" kaivettiin hätiin
Perussuomalaisten nuiva suhtautuminen paikallislehtien tukemiseen hämmästytti hallituspuolueita uuden postilain palautekeskustelussa.
Keskiviikon istunnossa sisällöltään yksimielisesti hyväksytyn uuden postilain myötä viisipäiväisestä postin jakelusta ja keräilystä siirrytään kolmipäiväiseen jakeluun ja keräilyyn. Keskustelussa huomio kiinnittyi kuitenkin perussuomalaisten mietintöön jättämään paikallislehtien tukea koskevaan vastalauseeseen.
Liikenne- ja viestintävaliokunta päätti esittää eduskunnassa hyväksyttäväksi lausumaa, jonka mukaan eduskunta edellyttää valtioneuvoston valmistelevan lain mediatuesta, jolla pyritään turvaamaan paikallislehtien asema merkittävinä tiedonvälittäjinä.
Perussuomalaiset jättivät kuitenkin vastalauseen, jossa katsottiin, että esitetty lausuma mediatuesta ei ole relevantti tässä tilanteessa ja pelkkä selvitys asiasta riittää.
Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.) selvitti, että tuki tarvitaan, jotta yksi tai kaksi kertaa ilmestyvät lehdet voisivat kiinteiden jakelupäivien poistuessa varmistaa asiakkailleen ilmestymispäivänsä.
– Ja tosiaan yllätyksenä tuli itsellenikin se, että tähän ei löytynyt yksimielisyyttä. Perussuomalaiset eivät halunneet velvoittavaa lausumaa siitä, että tämä mediatuki on pakko toteuttaa. He halusivat vain selvittää tätä asiaa, olisiko se mahdollista, mutta me näemme tärkeäksi paikallislehtien tulevaisuudenkin kannalta, että pystytään takaamaan tämä asia jo nyt heti tässä.
Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) huomautti, että valiokunnassa nähtiin uuden lain aiheuttavan paikallislehtien osalta mediamurroksen.
– Ja sitten perussuomalaiset omassa vastalauseessaan toteavat, ettei asia ole relevantti paikallislehtien osalta.
Perussuomalaisten Sheikki Laakso selvitti, että hänen puolueensa ei voinut hyväksyä paikallislehtien mediatukea ”ympättäväksi” esitykseen, jossa oli kyse aivan muusta. Hän katsoi myös, että ponnessa on kyse seuraavan hallituksen velvoittamisesta.
Laakso otti retoriseksi avukseen vanhan Kummeli-sketsin, jossa ”Pena siinä viime metreillä kekkasi jutun”.
– Tämä lausuma tuli oikeasti ihan silleen niin kuin sormia napsauttamalla tähän hommaan mukaan, ja hämmästelin kyllä sitä.
Kymäläinen selvitti, että valiokunnan oli tehtävä lausuma asiasta, koska uudistuksesta haluttiin oikeudenmukainen myös paikallislehdille. Missään ei hänen mukaansa ole kirjoitettu tai vannottu, että asia jää seuraavan hallituksen tehtäväksi.
– Me nimenomaan velvoitamme, että hallitus voi tuoda eri esityksen tämän lausuman mukaan, ja vielä tässä on aikaa hallituksella toimia.
Torniainen toivoi, että valtioneuvosto tuo mahdollisimman nopeasti esityksen paikallislehtien aseman turvaamiseksi.
– Onnistuuko se, se ei ole varmaa, mutta itse toivon ja haluan myöskin edesauttaa sitä, että se olisi mahdollista.
Perussuomalaisten Jani Mäkelä epäili, että kyse on jonkinnäköisestä piilotetusta tuesta ketjutetuille lehtiyhtiöille.
– Esimerkiksi tuolla meilläpäin Suomea käytännössä yksi yhtiö omistaa kaikki lehdet. Tuli juuri selville sellainen asia, että eräskin paikallisesti ilmestyvä ilmaisjakelulehti, jonka oletin olevan itsenäinen lehti, onkin suuren konsernin omistuksessa. Eli tässä tuessa kyllä täytyisi ennen sen käyttöönottoa tietää, mihin se raha todellisuudessa menee ja kuka siinä on se hyötyjä.
Mäkelä arveli myös, että nyt ollaan luomassa mediaa, joka on riippuvaista vallanpitäjien hyvästä tahdosta ja lisätalousarvioista, joilla heidän jakeluaan maksetaan. Hän sanoi ihmettelevänsä myös puheita, joiden mukaan asia ei tulisi seuraavan hallituksen maksettavaksi.
– Tuoko hallitus tässä pikavauhdilla ennen vaaleja vielä lisätalousarvion, missä tällaista rahaa nyt esitetään sitten myönnettäväksi, vai mikä olisi se mekanismi, jolla tämä ei olisi seuraavan hallituksen ongelma?
Kymäläinen selvitti, että yksi vaihtoehto on juuri tämänkaltainen, mitä Mäkelä esille toi.
– Eli hallitus voi tuoda asetuksen tai esityksen niin, että lisätalousarviossa voitaisiin myöntää tämä raha.
Torniainen muistutti, että tärkeintä on, että lausuman kautta velvoitetaan valtioneuvosto tuomaan esityksen mediatuesta, eikä perussuomalaisten mallilla ”pyritä selvittämään”.
– Mutta jos tätä pyritään selvittämään, niin itse otaksun, että se menee sitten pitkälle tulevaisuuteen, ja siinä vaiheessa meillä olisi jo paljon vähemmän niitä tilattavia paikallislehtiä, keskustaedustaja huomautti.