Perheiden ratkaisuja kommentoidaan Suomessa syyllistäen, tietää keskustan varapuheenjohtaja – omasta kokemuksesta
Suomessa perheiden valinnat ja lastenhoitoratkaisut herättävät hyvin voimakasta keskustelua. Sävy on välillä syyllistävä, ihmettelee keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen.
– Teet niin tai näin, aina tuntuu löytyvän kommentoijia, joille päätös ei ole oikea, Pakarinen kirjoittaa Suomenmaan puheenvuorossaan.
Pakarinen kertoo omakohtaisia kokemuksia. Esikoisen syntymän aikoihin hänet oli juuri valittu Euroopan parlamenttiin. Äitiysloma jäi pariin kuukauteen.
– Sain hyvin paljon arvostelua ja olin huono äiti ja lapsen isä puolestaan huono mies.
Nuorimmaisen kohdalla Pakarinen päätti jättää eurovaalit välistä.
– Halusin olla kotiäiti lapsilleni. Olin kotona parin vuoden ajan. Sain siitäkin voimakasta arvostelua. Tällä kertaa olin huono nainen ja talloin naisten asemaa työelämässä.
– Eikö siis nainen saa aidosti haluta olla lastensa kanssa kotona? Olisiko minun pitänyt hakata päätä seinään?
Pakarinen kertoo, ettei kadu kumpaakaan ratkaisua.
– Kumpikin ratkaisu tuki myös sen hetkistä elämäntilannetta ja omaa tahtoa.
Hallitus esitteli helmikuussa perhevapaaudistuksen suuntaviivat. Uudistuksessa tulosidonnaiset perhevapaat pitenevät reilut puolitoista kuukautta ja alle kolmevuotiaiden lasten kotihoidontuki turvataan jatkossakin.
– Olen tyytyväinen tehtyyn linjavalintaan. Uudistus vastaa keskustan pysyvää linjaa: Asetetaan perheet etusijalle, Pakarinen kirjoittaa.
Hän huomauttaa, että keskustan periaatteena perhepolitiikassa on aina ollut joustavuus ja jokaisen mahdollisuus päättää itse, miten perhe elää arkeaan. Puolue antaa arvon niin päiväkodeille, perhepäivähoidolle kuin kotihoidolle.
– Emme suostu siihen, että päättäjät valitsevat vaippa- ja pottaikäisen hoitomuodon perheiden puolesta. Tämä näkyy myös uudistuksessa.