Pekkarinen komission esityksestä: Ongelmana Ville Niinistön tärkeä rooli

Euroopan unioni

Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk. / Renew Europe) on huolissaan EU:n hiilinielujen kasvattamiseen tähtäävästä lulucf-esityksestä siitäkin huolimatta, että komission hanke on mennyt Pekkarisesta parempaan suuntaan.

Nielujen laskutapaa ollaan keskustamepin mukaan muuttamassa reaaliaikaiseksi edellisen menneisyyteen perustuvan laskentatavan oikaisemiseksi.

– Ongelma on siinä, että lulucf:n käsittelyssä vihreillä ja asian raportoijana toimivalla Ville Niinistöllä on tärkeä rooli.

– Hän on muuttamassa komission esitystä huonompaan suuntaan. Hän esittää koko EU:n hiilinieluvelvoitteen nostamista lähes 50 prosentilla komission esittämästä koko EU:n osalta ja samalla Suomen osalta. Tämä taas merkitsisi hakkuiden vähentämistä, Pekkarinen kirjoittaa Suomenmaan kolumnissaan.

Lulucf on asetus, joka määrittelee laskentasäännöt sille, miten maankäytön, maankäytön muutoksen ja metsänhoidon nielut ja päästöt otetaan huomioon EU:n ilmastotavoitteissa.

Hiilinielut ovat olennainen osa EU:n ilmasto­politiikkaa, koska ne sitovat hiilidioksidia ilmakehästä ja auttavat saavuttamaan päästö­vähennys­tavoitteita.

Pekkarinen antaa tukensa kokoomusmeppi Henna Virkkuselle, joka vastaa asian käsittelystä teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa.

– Hän on oikeilla linjoilla, joten tuen hänen työtään omalta osaltani.

– Totta kai metsiä tarvitaan muun muassa biodiversiteetin ja nielujen tarpeisiin. Mutta ylimitoitetuilla ratkaisuilla, jos niihin päädyttäisiin, EU samalla söisi mahdollisuuksiamme korvata uusiutuvilla raaka-aineilla uusiutumattomia ja fossiilisia raaka-aineita.