Paloniemi vastustaa Trumpin aborttipolitiikkaa: –Suomi näyttää jälleen esimerkkiä–

Kehityspolitiikka

Eduskunnan kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) on hyvin tyytyväinen siihen, että Suomi pitää kehityspolitiikassaan esillä työtä tyttöjen ja naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden hyväksi.

Hän muistuttaa, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tammikuun lopulla allekirjoittama määräys vie valtavan summan työstä, jolla naisille saadaan perheneuvontaa ja turvallisia abortteja. Trump kielsi yhdysvaltalaisrahoitteisilta kansalaisjärjestöiltä aborttineuvonnan ja aborttien tekemisen.

Paloniemen mukaan Trumpin määräyksiin ei voi Suomessa vaikuttaa, mutta poliittinen tuki toisenlaiselle linjalle on juuri nyt tärkeää.

– Suomella on selkeät painopisteet avustustustyössä: naiset ja tytöt. EU:ssakin on monia maita, jotka eivät halua korostaa naisten seksuaalioikeuksia ja joissa abortti on tabu, Paloniemi toteaa.

Paloniemen mukaan väestönkasvun hillitseminen on ratkaisevan tärkeä asia koko ihmiskunnalle. Siksi naisille suunnatusta perhesuunnitteluavusta ei pitäisi hänen mielestään missään nimessä leikata, vaan sitä tulisi pitää esillä nykyistä enemmän.

Paloniemi pitää myös erittäin tärkeänä perusoikeutena sitä, että tytöt ja naiset saavat päättää omasta kehostaan ja siitä, montako lasta he haluavat ja minkä ikäisenä.

Suomi on ilmaissut huolensa siitä, että kehitysmaissa tehtävä työ naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden hyväksi on vastatuulessa. Suomi on omassa kehityspolitiikassaan keskittänyt voimavarojaan juuri tyttöjen ja naisten oikeuksien vahvistamiseen.

Suomi antaa myös tukensa Alankomaiden tuoreelle SheDecides-aloitteelle, joka tähtää tuen varmistamiseen niille järjestöille, jotka kärsivät Yhdysvaltain suunnittelemista leikkauksista.

– Suomi näyttää jälleen kerran esimerkkiä. Vaikka Suomen apu ei ole rahallisesti kovin suuri, niin kaikella tällä on merkitystä, Paloniemi painottaa.