Painostuskohussa rypevän Pekka Haaviston niskaan täyslaidallinen kritiikkiä – mystisestä operaatiosta vaaditaan selvitystä

Ulkoministeriö

Keskustan kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Mikko Savola vaatii ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.) selvitystä tämän väitetyistä painostustoimista ulkoministeriössä.

– Ulkoasiainvaliokunnan on saatava selvitys tästä välittömästi, Savola twiittaa.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) vietittää, että ulkoministeri on kutsuttu valiokunnan kuultavaksi jo huomenna tiistaina.

– Jos tämä pitää paikkansa on Haavisto jättänyt kertomatta tästä ulkoasianvaliokunnalle ja eduskunnalle, Niikko toteaa tiedotteessaan.

Myös moni muu kansanedustaja on ottanut tiukasti kantaa Ilta-Sanomien tietoihin, joiden mukaan Haavisto yritti painostaa ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin lapset Suomeen konsulikyydillä.

Haaviston väitetään syrjäyttäneen Tuomisen, kun virkamies kieltäytyi ottamasta poliittista vastuuta ”elämän ja kuoleman” kysymyksestä.

Ilta-Sanomien mukaan syitä Tuomisen syrjäyttämiseksi oli kaksi: Suomen Venäjän-viisumikäytännön muuttaminen EU:n vaatimusten mukaiseksi ja se, että Tuominen ei toteuttanut Haaviston esitystä suomalaisten lasten kotiuttamiseksi Syyriasta.

Kokoomuksen kansanedustaja Terhi Koulumies korostaa, että virkamiehet ovat normaaleja työntekijöitä, joita ei saa sotkea poliittisiin ”suhmurointeihin”.

Myös Sari Sarkomaa (kok.) on hämmästynyt julkisuuteen päätyneistä tiedoista.

– Haavisto yritti junailla ”Isis-lapset” salaa Suomeen – virkamies olisi Haaviston käskytyksen perusteella joutuntu kantamaan vastuun, kun poliittista päätöstä ei saatu aikaan? Totuus eduskunnalle selvitettävä, Sarkonmaa vaatii.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan piikittelee Haavistoa paljastuksesta, jonka mukaan ministeri oli esittänyt tyytymättömyytensä Suomen tiukentuneeseen linjaan Venäjän viisumikäytännöissä ja toivonut siihen joustoa.

– Kuten olen ennenkin sanonut, Kremlin pikku apulaisia etsitään vääristä paikoista, Halla-aho vinoilee.

Suomi noudatti EU:sta poikkevaa viisumilinjaansa tähän syksyyn saakka. Kun EU-komissio huomautti asiasta, ulkoministeriö päätti muuttaa käytäntönsä muiden Schengen-maiden mukaiseksi.

Tuomisen kerrotaan kannattaneen tiukentunutta linjaa.