Ilta-Sanomat: Ulkoministeri Haavisto yritti painostaa virkamiestä junailemaan ”Isis-lapset” Suomeen

Ulkoasiainvaliokunta vaatii ulkoministeri Haavistolta selvitystä al-Holin lapsien konsulikyytiväitteistä
Isis-lapset

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) yritti painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin suomalaislapset Suomeen konsulikyydillä, kirjoittaa Ilta-Sanomat.

Lehden tietojen mukaan ulkoministeriössä oli kehitelty Operaatio Korpi -nimellä kulkeva suunnitelma, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa Syyriassa pakolaisleirillä olevat lapset Suomeen ilman äitejään.

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että ministeri Haavisto yritti tiettävästi taivutella ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista kotiuttamaan lapset pikavauhtia niin sanotulla konsulikyydillä ja tekemään päätöksen omissa nimissään.

Tuominen ilmoitti, että hän ei vastuullisena yksittäisenä virkamiehenä voi toteuttaa operaatiota, joka rikkoo lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.

Haavisto syrjäytti Tuomisen jokin aika sitten konsuliosaston päällikön tehtävästä. IS:n lähteiden mukaan yksi syy syrjäyttämiselle oli se, että Tuominen ei toteuttanut Haaviston esitystä lasten kotiuttamisesta.

Haavisto kiisti painostuksen Ilta-Sanomille eikä halunnut kommentoida Tuomisen syrjäyttämiseen eikä al-Holin leirin kotiuttamiskysymyksiin liittyviä yksityiskohtia.

Haaviston esikunnasta viestitettiin maanantaina aamupäivällä niin ikään STT:lle, että ulkoministerillä ei ole toistaiseksi asiaan kommentoitavaa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) kertoo, että ulkoasiainvaliokunta vaatii Haavistolta selvitystä Isis-lapsien palauttamisesta Suomeen.

Niikon mukaan Haavisto on jättänyt kertomatta asiasta ulkoasianvaliokunnalle ja eduskunnalle, mikäli väite pitää paikkansa. Niikko kertoo, että ulkoministeri on pyydetty asiasta kuultavaksi valiokuntaan tiistaina.