Pääministeri Marin Balkanilla: Tarvitsemme entistä enemmän vahvaa Eurooppaa, jolla on vahva atlanttinen yhteys

Marin aloitti Balkanin-vierailunsa Montenegrosta ja Pohjois-Makedoniasta. Kumpikin maista tukee vahvasti Suomen Nato-jäsenyyttä.
Politiikka

Pääministeri Sanna Marin (sd.) aloitti Balkanin-vierailunsa maanantaina Montenegrosta ja Pohjois-Makedoniasta. Vierailujen annista tiedotti valtioneuvoston kanslia, jonka mukaan kumpikin maista kertoo tukevansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Pohjois-Makedonian valtiojohdon kanssa Marin keskusteli Suomen Nato-jäsenyysprosessin lisäksi muun muassa Pohjois-Makedonian liittymisprosessista Euroopan unionin jäseneksi.

Marin tapasi maan pääkaupungissa Skopjessa pääministeri Dimitar Kovacevskin, presidentti Stevo Pendarovskin ja parlamentin puhemies Talat Xhaferin.

Skopjessa keskusteltiin valtioneuvoston tiedotteen mukaan myös esimerkiksi energiayhteistyön lisäämisestä.

Pohjois-Makedonia on sotilasliitto Naton tuorein jäsenmaa. Se korostaakin tiedotteen mukaan vahvasti sotilasliiton avointen ovien periaatetta. Lisäksi maa on luvannut ratifioida osaltaan Suomen liittymisen mahdollisimman nopeasti.

Marinin kerrotaan kiittäneen Pohjois-Makedonian valtiojohtoa maan varauksettomasta tuesta Suomen pyrkimykselle liittyä Natoon.

Tapaamisissa keskusteltiin myös Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja tuesta Ukrainalle.

Valtioneuvoston tiedotteessa alleviivataan Suomen kuuluvan EU:n laajentumisen vahvimpiin kannattajiin. Suomen kerrotaan tukevan Pohjois-Makedonian EU-lähentymistä ja pitävän tärkeänä, että jäsenyysneuvottelut saadaan aloitettua pian.

EU:n ja Länsi-Balkanin johtajat keskustelevat Eurooppa-neuvoston tapaamisen alla torstaina epävirallisessa kokoontumisessa, jossa on määrä keskustella muun muassa laajentumisprosessin aktivoimisesta.

Marin aloitti Balkanin-vierailunsa aiemmin maanantaina Montenegrosta. Pääministeri tapasi pääkaupunki Podgoricassa pääministeri Dritan Abazovicin ja parlamentin puhemies Danijela Durovicin.

Pohjois-Makedonian tavoin myös Montenegrossa keskusteltiin maan EU-pyrkimyksistä. Suomen kerrottiin tukevan Montenegroa sen EU-jäsenyysneuvotteluissa.

–  Tarvitsemme entistä enemmän vahvaa Eurooppaa, jolla on vahva atlanttinen yhteys, Marin sanoi valtioneuvoston mukaan.

Marin kiitti maanantaina Montenegroa selkeästä ja vahvasta tuesta Suomen Nato-jäsenyyshakemukselle.

Tiistaina Marinilla on vuorossa matka Albanian Tiranaan, jossa pääministeri tapaa albanialaiskollegansa Edi Ramanin kanssa. Marinin on määrä matkustaa tiistaina myös Kroatian Zagrebiin, jossa ohjelmassa on tapaaminen pääministeri Andrej Plenkovicin ja presidentti Zoran Milanovicin kanssa.