Oppositio takertui soten EU-notifikaatioon – Saarikko väänsi rautalangasta eduskunnan kyselytunnilla

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan hallitus on käynyt EU-komission kanssa epävirallisia keskusteluja sotesta jo vuoden ajan.
Sote

Oppositio tarrautui kynsin ja hampain sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen EU-notifikaatioon eduskunnan kyselytunnilla.

Hallitus on luvannut hakea EU-komissiolta hyväksynnän soten valinnanvapauslainsäädännölle oikeusvarmuusilmoituksen kautta.

Opposition mukaan pelkkä oikeusvarmuusilmoitus ei kuitenkaan täytä perustuslakivaliokunnan viime perjantaina julkistamia vaatimuksia.

Julkisuudessa on kiistelty koko viikko siitä, mitä perustuslakivaliokunta tarkoitti edellyttäessään hallitukselta notifikaatiomenettelyn käynnistämistä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tähdensi, että EU-notifikaatio on yleiskäsite.

Oikeusvarmuusilmoitus on Saarikon mukaan notifikaation ”toimintamuoto”.

– Se on lähtökohtaisesti samantyylinen tapa hakea EU:lta virallinen kannanmuodostus siitä, pitääkö soten valinnanvapausmalli sisällään valtiontukea, joka voidaan katsoa kielletyksi, Saarikko painotti epäilijöille.

Saarikon mukaan oikeusvarmuusilmoituksen keskeinen piirre on se, että lait voidaan panna täytäntöön käsittelyn aikana.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson totesi kyselytunnilla olevansa pöyristynyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätökseen olla jatkamatta asiantuntijakuulemisia.

Hän toisti jo keskiviikkona esittämänsä vaatimuksen, jonka mukaan sote-valiokunnan pitäisi toimittaa mietintöluonnoksensa vielä kerran perustuslakivaliokunnan syynättäväksi.

Henriksson on perustuslakivaliokunnan jäsen.

Saarikko ei lämmennyt Henrikssonin ehdotuksille. Ministerin mukaan hallitus on käynyt EU-komission kanssa epävirallisia keskusteluja soten valinnanvapausmallista jo yli vuoden ajan.

Saarikon mukaan kriittisestä lainsäädännöstä tehdään virallinen oikeusvarmuusilmoitus juuri perustuslakivaliokunnan toiveen mukaisesti.

Saarikko kieltäytyi jyrkästi kommentoimasta valiokuntien työskentelyä.

Hallitusrintaman voittama sote-valiokunnan keskiviikkoinen äänestys hiersi edelleen monia opposition edustajia.

Puheenvuoroissa tivattiin varsinkin pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja ministeri Saarikon mielipiteitä sote-valiokunnan työskentelystä.

Esimerkiksi vihreiden Olli-Poika Parviaisen mielestä kuulemisten päättäminen ”ei ole oikein”, sillä se uhkaa valiokunnan lopullisen mietinnön perustuslainmukaisuutta.

– Onko valiokunnan menettely mielestänne asianmukaista, Parviainen kyseli.

Saarikko kieltäytyi jyrkästi kommentoimasta valiokuntien työskentelyä.

– Käsittääkseni asiantuntijakuulemiset päättyvät joskus ja sitten käynnistyy keskustelu valiokunnan kannasta. Muuten en halua ottaa tähän kantaa.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen puolestaan vaati pääministeri Sipilää viheltämään pelin poikki.

– Sipilän pitäisi osoittaa johtajuutta, kutsua kaikkien puolueiden puheenjohtajat koolle ja katsoa askelmerkit seuraavalle hallituskaudelle.

Pääministeri torppasi Sarkkisen toiveet alkuunsa, sillä sote- ja maakuntauudistus on edennyt hyvin lähelle suuren salin äänestystä.

Sipilän mukaan sote-valiokunnalle pitää antaa työrauha, jotta se saa työnsä kunnialla päätökseen.